Un ciclista pujant pel camí d'accés al castell de Queralt

Terratrèmol polític, un incendi devastador i talls d'aigua: així ha estat el 2021 a la Conca de Barberà

TarragonaDigital t'apropa les notícies més destacades de la comarca que han tingut lloc durant aquest any que ara acaba

Sens dubte, la vida social i econòmica de la Conca de Barberà d'aquest 2021 ha continuat condicionada fortament per la pandèmia de la Covid-19. A principis de primavera, un brot de coronavirus, el pitjor des de l'inici de la pandèmia, va trastocar de dalt a baix la quotidianitat de Montblanc.

El dia a dia de la comarca també ha estat marcat per diferents notícies com l’avançament de les obres de l’A-27, els canvis en el govern municipal de Montblanc, el devastador incendi de la serra de Miralles i Queralt, els problemes d'abastiment d'aigua  de l'Espluga de Francolí, el tancament de l'hostatgeria de Poblet o la marxa de l'Acampada Jove de la vila ducal.

El terratrèmol polític de Montblanc

El 2021 ha estat un any canvis destacats en l'organització política del plenari municipal de Montblanc. Els 4 regidors del govern vinculats a Esquerra Republicana de Catalunya, Carme Pallàs, Judit Pere, Oriol Pallissó i Francesc Xavier Viñas han passat a formar grup propi sota les sigles d'ERC sense fer ús de la marca Agrupament Catalanista de Montblanc  amb la qual es van presentar als darrers comicis junt amb altres regidors i l'alcalde.

Diversos canvis de militància d'alguns dels regidors de l'antic Agrupament Catalanista i les diferències i les discrepàncies en relació amb el rumb del govern municipal han portat als  4 regidors  vinculats a ERC a remodelar el grup municipal i sortir del govern.

A més, fa poques setmanes que el govern municipal, encapçalat per l'alcalde Josep Andreu, s'ha ampliat amb l'entrada del PSC. El seu portaveu Joan Manel Cabello ha assumit les competències d'urbanisme, llicència d'obres, promoció d'habitatges, interior, seguretat viària i assistència a pedànies.

Ara mateix, el govern està format per cinc membres que governaran en minoria. Entre ells els regidors no-adscrits Francesc Benet, Santi Porta i Núria Besora, procedents d'Agrupament Catalanista de Montblanc i Junts per Montblanc, respectivament.

Pla general de l’equip de govern de l’Ajuntament de Montblanc amb el portaveu del grup municipal del PSC, Joan Manel Cabello.
Joan Manel Cabello al govern municipal de Montblanc | ACN

Agressions sexuals a Barberà i l'Espluga

Malauradament, en aquest any 2021 també han estat notícia dues agressions sexuals a la comarca. Per una banda, els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 12 d’abril un home de 57 anys, de nacionalitat romanesa i veí de l’Espluga de Francolí. Estava acusat d'agredir sexualment una noia menor d'edat després d’una festa al municipi. 

L’endemà, precisament, la policia catalana va rebre l’avís d’una jove, que els explicava que la seva amiga se sentia atordida, que  no recordava res de la nit anterior i que volia denunciar una agressió sexual. La nit anterior la menor havia conegut un home i havien fet cap a casa de l’individu. Un cop allà, la víctima ja no recorda res més, probablement a causa d'haver consumit algun tipus de droga.

Les proves mèdiques van confirmar que hi hauria hagut una agressió sexual. Posteriorment, el dia 12 d'abril la policia localitzar l’individu amb qui la jove havia passat la nit i el van detenir al carrer del Capuig  com a presumpte autor d'una agressió sexual. Després de declarar, l'home va quedar en llibertat a l'espera de la celebració del judici.

Per altra banda, a principis del mes de juny els Mossos d'Esquadra van detenir un jove de l'Espluga de Francolí, major d'edat, per una presumpta agressió sexual a una dona de més de 80 anys. Els fets haurien passat a casa de la víctima. L'agressor va passar a disposició judicial.

El Monestir de Poblet fa un ERO per la davallada de visitants

L'hostatgeria del Reial Monestir de  Santa Maria de Poblet  ha tancat les portes a causa del deute de més de 900.000 euros que arrossega la Fundació Populus Alba, És l'empresa encarregada de la gestió de l'espai, des de fa anys. En aquest sentit, la situació delicada repercuteix en una quinzena de treballadors de l'equipament, que han estat acomiadats a través d'un ERO, un Expedient de Regulació d'Ocupació.

Es tracta d'una solució que és fruit de la negociació que es va dur a terme entre les dues parts. Segons els treballadors, «es va lluitar fins al final per tal de poder reduir el nombre d'acomiadaments que afectaven 15 dels 20 treballadors  que tenia la plantilla, però finalment només es va poder aconseguir una millora de les condicions en aquest procés».

Imatge del temple del Monestir de Poblet.
El monjo va ser detingut aquest dimecres a la comissaria de Valls | Visit Tarragona

L'Acampada Jove abandona Montblanc

Enguany l'Acampada Jove ha anunciat el canvi d'ubicació del festival, que marxa de Montblanc. L'organització ha anunciat que se celebrarà a Sant Sadurní d'Anoia  el 14, 15 i 16 de juliol de 2022.

Després de dos anys sense poder celebrar el festival per la situació epidemiològica, l'organització ha explicat que tornen més reforçats que mai. També, amb moltes ganes de retrobar-se amb el públic amb una nova experiència d'Acampada Jove  de tres dies.

El municipi de l'Alt Penedès acollirà la celebració del 25è aniversari  de l'Acampada Jove amb moltes novetats que pròximament anunciaran, tant en l'oferta musical com en la programació d'activitats i tallers.

Fortes restriccions d'aigua a l'Espluga de Francolí

Els veïns de l'Espluga de Francolí ha conviscut amb dràstiques mesures per tal d'afrontar les baixes reserves d'aigua que hi ha hagut als dipòsits municipals.

En aquest sentit, el consistori de la Conca de Barberà ha decidit tallar el subministrament d'aigua durant algunes hores al dia a causa de la sequera que afecta el municipi. Per sort, amb les pluges dels últims mesos, ja s'ha pogut restablir el servei amb total normalitat.

Incendi devastador a les serres de Queralt i Miralles

Entre el 24 i el 25 de juliol, les serres de Queralt i Miralles van patir un dels incendis més devastadors de les últimes dècades al país. Segons apuntaven les hipòtesis dels Agents Rurals, un accident mecànic és la causa més probable de l'incendi forestal que va cremar terrenys entre la Conca de Barberà i l'Anoia. En total, més de 1.700 hectàrees.

Les conseqüències són devastadores i afecten tant a persones, com a animals i al medi ambient. S'han pogut veure vídeos i imatges de porcs senglars i cabirols fugint, encara que no dels animals que s'hauran quedat atrapats o hauran mort entre les flames.

El conreu va actuar com a dispersor de les flames, i va quedar malmès en plena  collita. Una granja de Bellprat es va cremar amb porcs a l'interior.

Flames arribant al castell de Queralt
Imatge del foc a tocar del castell | Cedida

Dos joves morts en una masia

Per últim, una de les notícies més tristes de l'any a la comarca ha estat la troballa de dos joves morts en una masia a l'Espluga, el dissabte 1 de maig.

La parella va morir  per intoxicació a causa de la  mala combustió d'un generador elèctric de gasolina que hi havia a la masia on s'han trobat els cossos.