Diables de l'Espluga

L'Espluga recupera el format de la revetlla de Sant Joan d'abans de la pandèmia

Els actes començaran amb l'arribada de la Flama del Canigó a les 18.30 h de la tarda

L'Espluga de Francolí viurà una  revetlla de Sant Joan on l'arribada de la Flama del Canigó, l'actuació dels grups de cultura popular en cercavila i una nit festiva en seran les protagonistes. Una edició que recupera el format habitual d'aquesta celebració amb una proposta d'actes culturals i festius. 

Els actes començaran, com els anys de prepandèmia, amb l'arribada de la  Flama del Canigó a les 18.30 h de la tarda a la Font Baixa on els infants i membres del Club Atlètic Esplugui portaran la flama en relleus, provinent del nord del principat, rebuts per les entitats de la cultura popular. 

Des de fa més de 25 anys el  Club Atlètic Esplugui porta aquest testimoni des de les comarques de la Noguera o el Ripollés, una flama que any rere any, es regenera al cim del Canigó i que gràcies a la implicació del club arriba al nostre municipi. L'Espluga de Francolí esdevé el dia de la Revetlla de Sant Joan un dels epicentres de rebuda i distribució d'aquesta flama que s'escampa des del cim del Canigó a tots els Països Catalans. 

A les 19.00 h, tindrà lloc l'acte institucional de la Flama del Canigó, a la  plaça Montserrat Canals, on els representants dels municipis i entitats recolliran la flama per portar-la als pobles propers de la Conca de Barberà, Baix Camp i les Garrigues. Un acte que comptarà amb parlaments, actuacions de la cultura popular i la tradicional encesa del paveter amb la Flama del Canigó per part de l'alcalde i el Joan i Joana més longeus del municipi.

En el marc d'aquest acte, el missatge de la Flama, que l'any passat va ser llegit per les dones de la cultura copular, vol esdevenir de nou un altaveu per col·lectius, aquest any les persones encarregades de llegir el manifest seran les integrants de l'Orgull Espluguí, que agrupa a les persones LGTBIQ+ del municipi i comarca. 

Ja entrada la nit, a les 23.00 h, començarà a la plaça de l'Església el correfoc de la nit de revetlla, aquest passarà pels carrers Lluís Carulla, Sant Blai, Anselm Clavé, Mn. Cinto Verdaguer, Àngel Guimerà, Pl. de l'1 d'Octubre i Pl. Montserrat Canals. L'acte recupera la seva essència, recorrent diversos punts i carrers del municipi. I donarà peu a l'espectacle pirotècnic que recupera la centralitat al Casal de l'Espluga. 

La nit també recupera la normalitat en l'àmbit de la festa amb un concert del grup de versions La Tropical i l'actuació de Tum Tum Pà, que clourà la nit amb música per tothom. 

Més de 1500 bengales

Per altra banda, l'Ajuntament va publicar fa unes setmanes una convocatòria per a cercar el Joan i Joana més longeus del municipi. Fins al dia 13 de juny qualsevol ciutadà pot proposar la participació d'aquests protagonistes, que durant l'acte institucional són els encarregats d'encendre el peveter amb la Flama del Canigó. 

La regidoria de comerç de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí i els Diables de l'Espluga també segueixen apostant per la iniciativa de dinamització comercial i festiva amb el projecte '"Il·luminem l'Espluga". Es tracta d'una campanya amb la qual es repartiran més de mil bengales a forns i pastisseries de la població, amb la compra de coques de Sant Joan i fins a esgotar existències. Aquesta és una proposta que pretén apropar la revetlla a les llars espluguines i que convida a encendre les bengales durant els sopars de revetlla