Imatge del monasteri de Poblet

Presenten la Ruta del Cister Trail, un producte turístic innovador i únic a nivell internacional

Aquesta acció de promoció turística pretén desestacionalitzar el turisme i està basada en la sostenibilitat

Els Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell impulsen la Ruta del Cister Trail  walk – run – BTT, una proposta que té per objectiu promoure i potenciar el turisme esportiu a través d’una app que permetrà recórrer GR175 practicant el senderisme, el running o la BTT. Enric Ferré, conseller comarcal de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Camp, destaca, precisament, que es tracta d’una iniciativa que «permetrà seguir dinamitzant» les tres comarques i la ruta turística que les enllaça.

Aquesta acció de promoció turística pretén desestacionalitzar el  turisme i està basada en la sostenibilitat. També apropa l’usuari a la natura i a l’aire lliure, evita les aglomeracions, mostra la riquesa paisatgística i el patrimoni cultural de les tres comarques i s’associa als valors positius de l’esport, tal com ha recordat Sílvia Iturria, la consellera comarcal de Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, que ha assenyalat que la iniciativa suposa «un nou concepte d’activitat turística dirigida a un públic que ens interessa atreure i que ha crescut durant la pandèmia per la Covid-19».

Les persones que hi vulguin participar s’hauran de descarregar l’aplicació gratuïta i certificada ‘Liverun’ en qualsevol de les plataformes online. Després, caldrà activar la ruta i seguir el track establert del repte que s’esculli per tal de poder registrar el temps i una classificació provisional. La mateixa app permetrà consultar les classificacions, previsions de pas, informacions tècniques i turístiques, així com utilitzar l’audioguiatge. El sistema agafa les dades de geolocalització del GPS i quan no hi ha cobertura mòbil emmagatzema les dades i quan torna a agafar cobertura, les envia totes. La seva icona no es mourà però després s’actualitzarà.

Tres punts de sortida, un a cada monestir

Hi haurà tres punts de sortida i arribada, un a cada un dels  monestirs, on hi haurà un petit plafó informatiu amb un codi QR que enllaçarà a l’aplicació mòbil de forma gratuïta  i a un website personalitzat. A través de la xarxa mòbil, el dispositiu detectarà els diferents punts de control i avisos per veu i s’informarà en temps real i amb dades oficials. A més, la plataforma està vinculada a la  pàgina web  de la ruta, on es mostren les informacions diverses de les rutes i s’hi publicaran els resultats del temps dels diferents participants, per reptes i per categories. 

L’activitat té establert un calendari  d’assoliment de nou mesos repartits en dos anys, de manera que es desenvoluparà en diferents temporades. La primera fase entrarà en funcionament el proper 1 de juny i s’allargarà fins al 18 de juliol. A la tardor, tornarà a funcionar de l’11 de setembre al 28 de novembre. Per saber les dates de 2022, caldrà consultar el calendari a la mateixa aplicació.

El participant podrà optar per realitzar els reptes  en diferents modalitats: caminant (WALK), corrent (RUN) o en bicicleta de muntanya (BTT). Els recorreguts s'estableixen seguint escrupolosament els itineraris marcats de la Ruta del Cister, pel traçat del GR175. L’inici i final de cada tram, s'ubicarà a un punt de sortida i arribada, a cada un dels monestirs i es distribuiran diferents punts de pas obligatoris al llarg del recorregut. Es tracta, no obstant això, d’una activitat gratuïta, autònoma i oberta, ja que després de descarregar l’App, el participant pot realitzar cadascun del trams escollits  de forma individual i en el moment que vulgui, dins la temporalitat establerta.