Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Cal Jaume Punto, una finestra oberta al passat de Santa Coloma de Queralt

Es pot tornar a visitar un dels establiments amb més renom a la Santa Coloma de Queralt del segle XIX fins al darrer terç del segle XX

Façana de Cal Jaume Puntó.
Façana de Cal Jaume Puntó. | J.V.

 

Cal Jaume Punto és una d'aquelles botigues de poble on hi podies trobar de tot i sentir-t'hi com a casa.  Per aquest motiu va ser un dels establiments amb més renom a la Santa Coloma de Queralt del segle XIX fins al darrer terç del segle XX. Per tal de conèixer més a fons la història de la botiga l'hem visitat amb la guia Trini Esteva, que ens ha explicat les peculiaritats d'aquest tresor comercial on sembla que s'hagi aturat el temps.

Una imatge des de l'interior de l'establiment.
Una imatge des de l'interior de l'establiment. | J.V.

Del número 4 al número 17 del carrer Major de Santa Coloma

Segons la documentació obtinguda, consta que el 1848 Jaume Puig Miquel, conegut amb el nom de Jaume Punto, s'havia establert com adroguer i confiter a Santa Coloma. Aleshores, la botiga que regentava estava situada al carrer Major número 4, i es dedicava a l'adrogueria i a la cereria. El 1936 els seus descendents, Joan Farrés Puig i la seva esposa Ramona Domingo, la van canviar de lloc, al número 17 del mateix carrer, on es va ubicar definitivament fins al dia del seu tancament a finals dels anys 60.

La botiga es conserva com era als anys 60.
La botiga es conserva com era als anys 60. | J.V.

La típica botiga de poble on es podia trobar de tot

Era una típica botiga de queviures de poble, on es podia trobar quasi de tot; des de la pastisseria i confitureria fins a les drogues i ultramarins passant pels queviures, licors, herbes, espècies, entre d'altres. Molts dels articles se'ls fabricaven ells mateixos, com a exemple, xocolata a la pedra i d'ametlles o torrons de massapà.

Les balances que s'utilitzaven per pesar els productes a Cal Jaume Puntó.
Les balances que s'utilitzaven per pesar els productes a Cal Jaume Puntó. | J.V.  
 

A més es feien neules, bolados, codonyat i tota classe de dolços com mones, panellets, tortells i carquinyolis. Fins i tot elaboraven, entre d'altres, ciris, espelmes, candeles i atxes. Aquests productes s'elaboraven a la part de darrera de l'establiment, en un lloc conegut com 'el treballador'. La botiga era també el punt de referència de molts nens i nenes del poble a comprar dolços.

Els armaris amb els molts productes que es venien a Cal Jaume Puntó.
Els armaris amb els molts productes que es venien a Cal Jaume Puntó. | J.V.
 
Despatx del propietari de l'establiment, Joan Farrés Puig.
Despatx del propietari de l'establiment, Joan Farrés Puig. | J.V.

La botiga de cal Jaume Punto és un referent important de la història de Santa Coloma de Queralt.  Per això, la botiga, que ara només s'obre els diumenges, permet al visitant reviure en el present una activitat que en el passat va ser primordial per a la vida de molts colomins i que ajuda a entendre costums i moments històrics del segle XX a Catalunya.

 
Productes que es venien a Cal Jaume Puntó de Santa Coloma de Queralt.
Productes que es venien a Cal Jaume Punto de Santa Coloma de Queralt. | J.V.

 

Reobertura l'any 2017 com equipament cultural i turístic

La reobertura de Cal Puntó al mes de maig de 2017, – com equipament cultural i un recurs turístic de Santa Coloma de Queralt–  , va ser gràcies a l'ajuda de familiars de Joan Farrés i Puig, i al suport de l'Associació de Dones Colomines, a l'Associació Cultural Baixa Segarra, a l'Antena del Coneixement de la URV a Santa Coloma i l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt.

La botiga forma part de l'itinerari turístic de Santa Coloma de Queralt.
La botiga forma part de l'itinerari turístic de Santa Coloma de Queralt. | J.V.

 

Visites concertades a Cal Jaume Punto

Totes les persones que estiguin interessades a reviure el passat d'aquesta botiga emblemàtica de Santa Coloma de Queralt poden concerta una visita a l'Oficina Municipal de Turisme, a través dels telèfons 977 880 478 - 615 87 54 16, al mail of.tuisme@stacqueralt.altanet.org o a www.stacqueralt.org.

La botia de Cal Jaume Puntó es pot visitar amb hora concertada.
La botia de Cal Jaume Puntó es pot visitar amb hora concertada. | J.V.