Plantada de safrà a Santa Coloma de Queralt.

Santa Coloma de Queralt organitza la quarta plantada de safrà

Tindrà lloc el pròxim divendres 9 d’agost. Serà un dels actes previs a la festa Som Terra de Safrà que se celebrarà el 2 de novembre

El proper divendres 9 d’agost es realitzarà una nova plantada de bulbs de safrà a Santa Coloma de Queralt, un dels actes previs a la festa Som terra de safrà que tindrà lloc el 2 de novembre.

Està previst que l’activitat comenci a les 9.30 hores. El punt de trobada dels participants serà a les Fonts de les Canelles, i des d’allí aniran fins als horts del costat del riu Gaià,  per conèixer de primera mà com són els bulbs de safrà, com cal plantar-los  i quins aspectes hem de tenir en compte per recollir el seu fruit, el safrà.

Esmorzar popular i inscripcions per a la plantada de safrà

En acabar, com ja és tradicional, els esperarà l’esmorzar popular, que constarà d’arengades amb escabetx, amanida i fruita. A més, tots aquells que ho vulguin podran comprar bulbs de safrà, safrà i licor.

Imatge de la plantada de safrà a Santa Coloma de Queralt.
Imatge de la plantada de safrà a Santa Coloma de Queralt. | Cedida

La participació en la plantada és gratuïta però cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Santa Coloma, al 977 88 04 78 o per correu electrònic al somterradesafra@gmail.com.

El safrà a Santa Coloma de Queralt

Estius calorosos i hiverns freds. Aquestes serien les condicions òptimes que es necessiten per conrear el safrà, que es planta ara a l’estiu i es cull a la tardor.  Així ho va explicar a TarragonaDigital un dels productors de safrà del municipi fa uns mesos i que podeu descobrir en aquest reportatge. 

En una temporada un productor de Santa Coloma pot collir unes 12.000 flors. D’aquí només en surten uns centenars de grams, ja que l’única part de la flor que s’aprofita és el pistil, amb els estigmes característics de color vermell intens. És una feina que requereix temps i paciència, perquè s’ha de fer de forma manual.