La imatge de Santa Maria de Montblanc torna a lluir

La talla serà presentada i beneïda el proper diumenge, dia 30 de desembre, a les 11.00 hores

La restaurada imatge de Santa Maria de Montblanc serà presentada i beneïda el proper diumenge, dia 30 de desembre, a les 11.00 hores. L'acte consistirà en la benedicció de la imatge, la celebració d'una missa d'acció de gràcies i els parlaments dels representants institucionals i dels tècnics que han dut a terme la restauració.

La talla ha sobreviscut a les reiterades destruccions de l'església de Santa Maria

La imatge de Santa Maria, popularment coneguda com la «Mare de Déu del cor», és una talla de fusta de 2,35 metres d'alçada i un pes de 158 quilos que presideix l'església de Santa Maria la Major de Montblanc. Cal destacar que la talla, excepcional per la seva factura i elegància, ha sobreviscut a les reiterades destruccions del temple montblanquí.

La imatge restaurada de Santa Maria de Montblanc.
La imatge restaurada de Santa Maria de Montblanc. | Taller AVALL

Restauració minuciosa de la imatge de Santa Maria de Montblanc

El procés de restauració, a càrrec del Taller AVALL de Reus, ha consistit en la pràctica d'anàlisis científics de l'extracció de mostres puntuals, anàlisis dels pigments, estratografia de capes i SEM sobre les mostres. La peça també ha estat sotmesa a la inflació de llum ultraviolada que ha posat al descobert molts repintats i danys provocats per la història tortuosa de la peça. A part dels anàlisis realitzats s'ha procedit a la neteja de la peça, per tal d'eliminar els repintats i retornar la llum original a la policromia barroca.

Més antiga del que es creia

Després de dos mesos d'anàlisis i treball s'ha establert que  aquesta talla pertany al gòtic d'aproximadament meitats del segle XIV gràcies a les mostres extretes de la policromia i a l'estudi de la fusta. Fins al moment les aproximacions històriques que s'havien fet situaven de la peça la dataven al segle XVI.  

El projecte ha estat finançat majoritàriament per la Parròquia de Santa Maria de Montblanc amb la col·laboració de l'Ajuntament de Montblanc, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.