Imatge de recurs d'una aixeta.

Situació extrema: La sequera fa estralls en aquest municipi de la Conca de Barberà

Els aqüífers, gairebé secs, només poden abastir la meitat del consum que necessita Sarral

Sarral, a la Conca de Barberà, té les reserves d'aigua al límit per la prolongada onada de calor. Els problemes de sequera persisteixen en aquest poble de 1.600 habitants, una població que es dispara durant l'estiu.

El subministrament  d'aigua prové de pous i fonts, que estan gairebé seques. Només aporten la meitat d'aigua que necessita el poble al dia. El dipòsit municipal, amb el nivell al mínim, s'ha de reomplir diàriament a través d'una connexió a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que abasteix a Europastry, d'on se n'extreuen 150.000 m3 d'aigua.

Encara no ha calgut recórrer a mesures extremes, com camions cisterna o talls del servei, però l'alcaldessa creu que, si no plou, l'estiu es presenta "molt malament".

Situació crítica també a Bonastre

Bonastre també fa setmanes que es troba en una situació crítica, amb el pou que abasteix el dipòsit municipal amb un  cabal  molt baix. Per això l’Ajuntament ha establert talls diaris en tres franges, de 10.00 a 13.00, de 16.00 a 20.00, i de 23.00 a 07.00 hores. Els habitants del municipi han d’afrontar, doncs, aquesta onada de calor amb l’aigua tallada durant quinze de les 24 hores del dia.

«Afecta, clar que afecta, però ens hi hem d’adaptar», es resignen dues veïnes del poble. Una d’elles, que prefereix no donar el nom, posa com a exemple que han de rentar la roba «com fa 45 anys», quan no hi havia xarxa d’aigua. «Omplim un cubell per rentar la roba i després fem servir l’aigua per regar», apunta.

Ni regar, ni netejar el cotxe, ni omplir piscines

De moment, l’Ajuntament ha prohibit fer servir l’aigua de boca per regar, netejar els cotxes o omplir les piscines, i en demana un consum moderat. «Hi ha hagut una mala gestió de l’Ajuntament, però també dels ciutadans», afegeix la mateixa veïna. «Ens hem de conscienciar de la situació que tenim amb l’aigua, perquè anirà a més», diu convençuda.