Imatge de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí

Gran notícia: L'Espluga rebrà una subvenció del Next Generation de mig milió d'euros

El projecte inclou substituir 3.500 metres de canonades amb l'objectiu de reduir les fuites d'aigua

En el marc de les ajudes europees  Next Generation EU, l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí ha aconseguit una subvenció de 500.000 euros dins de la convocatòria de subvencions  adreçades als ens locals per millorar i renovar les xarxes d'abastament d'aigua en baixa dels municipis. L'Ajuntament va presentar-se a la convocatòria per a poder executar el projecte de substituir la xarxa municipal de distribució d'aigua de la Urbanització Carreras, amb un pressupost d'actuació de 765.647,96 euros (IVA inclòs).

Les actuacions previstes compleixen els requisits de la línia de subvenció atès que es tracta d'obres d'abastament d'aigua en baixa a municipis de menys de 20.000 habitants i que han d'estar específicament destinades a garantir el percentatge mínim de reducció del 20% de pèrdua real d'aigua. De fet, amb la substitució prevista, que recull tots els trams de distribució d'aigua a la urbanització Carreras i que són els de major concentració de fuites té l'Espluga de Francolí, serà una millora del rendiment de la xarxa de distribució de més del 20%, que aproximadament podria suposar 200.000 litres per dia.

Amb la finalitat de reduir les fuites d'aigua a la xarxa de distribució d'aigua potable i maximitzant-ne l'estalvi, l'Ajuntament de l'Espluga substituirà aproximadament 3.500 metres de canonades, de les quals 2.750 metres de canonades de tub de fibrociment i 550 de canalitzacions de polietilè, a més a més, d'actuar en més de 150 escomeses d'aigua per connectar els abonats. A més, s'aconseguiran millores en l'eficiència energètica reduint el consum energètic pràcticament un 16,5%.

L'àmbit d'actuació serà a la Urbanització Carreras del nucli urbà de l'Espluga de Francolí, en concret als carrers del Montsià, carrer de Priorat, rambla Lluís Companys, carrer del Segrià, carrer del Tarragonès, carrer de l'Alt Camp, carrer de l'Ermita, carrer de les Garrigues i carrer de la Segarra. En aquest projecte s'han exclòs els trams existents de la xarxa que han estat renovats recentment.

Un cop concedida la subvenció en el marc de les ajudes europees Next Generation EU, ara s'està començant a treballar amb el projecte d'execució que està redactant el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Està previst que aquesta actuació comenci a mitjans de 2023.

Aquesta millora se suma a la connexió de l'Espluga de Francolí al Consorci d'Aigües de Tarragona en què l'Ajuntament està treballant per poder tornar a licitar l'obra després que aquesta quedés deserta. Tanmateix, amb aquests dos projectes l'equip de govern de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí vol fer un pas més en l'eficiència de la xarxa, i és que les millores permetran millorar el servei per als veïns i també permetran evitar molèsties a conseqüència dels trencaments en la xarxa. De fet, durant aquest darrer any, a l'Espluga s'han produït més de 30 avaries a la xarxa d'abastament d'aigua.