L'escena de l'infern dels pastorets de Montblanc

Els Pastorets de Montblanc suspenen les representacions per primera vegada en 80 anys

Enguany s’haurien complert 81 anys ininterromputs d’escenificació

Els Pastorets  de Montblanc han decidit suspendre les representacions programades per Nadal i Cap d’Any. Després d’avaluar pros i contres, i ateses les insalvables dificultats per complir les normatives sanitàries vigents, a causa de la pandèmia de la Covid-19 en els espais on es mouen habitualment les actrius i actors, s'ha acordat cancel·lar tant als assajos com les funcions fins a l’any proper.

A Montblanc, enguany, s’haurien complert 81 anys ininterromputs, d’escenificació de Pastorets. És a dir, des de 1939 fins ara. Majoritàriament, el text representat ha estat el de Josep Maria Folch i Torres, però, els primers anys també es van escenificar les obres d’altres autors coneguts com «La Venjança de Jesús», d’Albanell i Rosés; «L’Estel de Natzaret », de Ramon Pàmies; «Els Pastorets», de l’estimat Mossèn Josep Domingo i Ardèvol i «La Llum de l’Establia», de Tubau i Vinyeta.

Com a curiositat, l’any 1939 l’elenc pastorívol era integrat totalment per homes, atès que les dones tenien prohibida l’activitat teatral. Mossèn Lluís Rubinat i Pau, plebà llavors, es va negar en rodó, a que el paper de la Verge Maria l’encarnés un home transvestit de dona. I, finalment, el paper l’afrontà amb total solvència una nena d’onze anys aleshores, avui encara supervivent: la senyora Montserrat Balanyà i Moix. D’aquell jove elenc en sobreviu el montblanquí Ramon Requesens i Queralt, de noranta-sis anys, nebot carnal de mossèn Pau Queralt i cap visible dels Pastorets durant molts anys.