Superant totes les previsions fetes inicialment, la Trobada Gegantera de l’Espluga aconseguia aquest dissabte reunir un total de 50 gegants i gegantes, gegantons i gegantones procedents de 16 municipis diferents de les comarques de Barcelona, Lleida, el Penedès, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Castelló.
Els actes van començar a les 18.00 h de la tarda amb la plantada a la plaça Montserrat Canals, de forma gradual segons arribaven les colles. A les 19.00 h en punt va començar la cercavila, coordinada per les persones voluntàries de l’Agrupació de Defensa Municipal i els vigilants municipals de l’Ajuntament de l’Espluga. El recorregut va omplir de gegants l’Avinguda de Catalunya, la carretera de Poblet, el carrer Nou, la travessera de Poblet i el passeig Canyellas, passant pel carrer de Ramon Muntanyola i Oriol Junqueras, la plaça de la Vila, el carrer Abadia i la plaça de l’Església.
Balls d’honor de Barcelona i l’Espluga
Les colles van ser rebudes una per una a la plaça de l’Església, on els espectadors van poder descobrir el simbolisme i orígens de cada grup de gegants i veure’ls ballar. Els moments més destacats de l’acte van ser però al final, quan el nan Cu-cut i els gegants de la plaça Nova de Barcelona van oferir els seus balls oficials com a convidats d’honor. El geganter espluguí Jofre Saltó va ser l’encarregat de fer ballar la geganta Laia de Barcelona. Després, els Gegants Neolítics de l’Espluga, Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, van oferir la Dansa dels Neolítics interpretada pels Grallers de l’Espluga.
L’acte institucional va estar presidit per la primera tinenta d’alcaldia, Aida Morgades, la tercera tinenta d’alcaldia Laura Poblet i la regidora Anna Garcia; la presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó, i el cap de la Colla Gegantera de l’Espluga, Jordi Batet. El lliurament dels records i la recepció oficial a tots els municipis participants va acabar amb el ball conjunt i la cercavila de retorn al Casal de l’Espluga.Aquest any, l’obsequi lliurat a les colles era una reproducció de la Font Baixa de l’Espluga.
Sopar al pati de l’escola Martí Poch
La Trobada Gegantera de l’Espluga ha estat possible gràcies al suport logístic i econòmic de l’Ajuntament de l’Espluga a l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, i a la col·laboració d’un centenar d’empreses i comerços de la vila i la comarca. Especialment també, gràcies a la implicació d’una seixantena de voluntàries i voluntaris de la Colla Gegantera i també externs. La gran participació de persones a la festa va fer que finalment, el sopar de germanor es celebrés al pati de l’escola pública Martí Poch enlloc del Jardí dels Francolins. L’àpat de celebració va congregar prop de 500 comensals assistents.