Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Restes del palau medieval trobades

Descobreixen restes arquitectòniques de gran valor en dos antics palaus medievals a Montblanc

L'Ajuntament assumeix poca capacitat de gestió davant de l'extens patrimoni artístic i arquitectònic que té la capital de la Conca de Barberà

L'Ajuntament de Montblanc ha fet una espectacular  troballa en dos antics palaus medievals de la vila ducal. Segons ha explicat Pep Andreu, l'alcalde, en la roda de premsa d'aquest matí, s'han localitzat restes de l'antiga galeria d'arcs gòtics del palau dels Cervelló, situat a la plaça Major.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En concret, «després que els antics llogaters deixessin l'edifici, hem pogut dur a terme un seguit de comprovacions per tal de localitzar les restes patrimonials, de les quals feia temps que teníem constància que existien», apunta Andreu. En la intervenció, també s'ha posat al descobert un tram de l'enteixinat  original, un pou, arcs gòtics i uns capitells  comuns, elements que doten, l'edifici, d'un gran interès arquitectònic i històric, ja que formen part de la sala noble de mitjans del segle XIV.

Per altra banda, també s'ha dut a terme una intervenció al palau del Castlà, a la plaça de Sant Miquel. En aquest cas s'han localitzat, a l'antic pati, unes arcades renaixentistes sense columna central, és a dir, uns arcs bessons d'una gran qualitat arquitectònica, «i aquests elements són tota una raresa a Catalunya i doten l'edifici d'una  gran importància, ja que l'arquitecte que el va construir també té obres a Itàlia», han explicat els experts. En aquesta troballa també s'hi pot veure la data de construcció, el 1563, i els escuts de la família dels Vilafranca, els fundadors de la vila.

Restes medievals d'un palau a Montblanc
Imatge dels arcs gòtics localitzats | Albert Oliva

L'Ajuntament assumeix que té poca capacitat de gestió

Montblanc compta, en l'actualitat, amb un extens  patrimoni artístic i arquitectònic, llegat de l'esplendorós passat medieval de la vila. Així, en el context d'aquestes troballes destaquen la dotzena de palaus medievals, alguns en desús, d'altres a mans particulars i només un, el palau Alenyà, és la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. En aquest sentit, el consistori reconeix no tenir capacitat per assumir la gestió futura d'aquests edificis i espera, a mitjà termini, poder-se acollir a línies de subvencions  per intervenir els espais.