Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
pessebre-vivent-espluga

El Pessebre Vivent de l'Espluga vol extremar la puntualitat en l'edició de 2021

Una de les dades més destacades de 2019 és el creixement de públic local, fet que mostra la consolidació de l'autoestima per aquest projecte, arribant a un rècord absolut de 1.785 veïns

pessebre-vivent-espluga
En moltes representacions hi va haver més d'una hora de cua | Cedida

L'èxit del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí es pot avalar amb xifres. L'estadística de visitants mostra  un important creixement del 40% de visitants de les comarques del Camp de Tarragona, amb Reus, Montblanc i Valls com a principals capitals d'origen, en relació amb el 2017.

Del total de 5.010 visitants comptabilitzats, el 85,5% procedien de les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat i el Tarragonès (1.250 persones) i especialment la Conca de Barberà (2.480 persones), mentre les comarques de la plana de Lleida, especialment les Garrigues, han representat aquest cop el 6,9% dels assistents (300 persones). Destaca també un 5,8% de visitants de les comarques de Barcelona (254 persones).

Malgrat la forta presència de públic de proximitat, les estadístiques reflecteixen visitants d'arreu del país, i també de fora de Catalunya.  No s'han comptat visitants de les comarques del Pirineu, però sí de llocs llunyans com les comarques Gironines (Olot o Banyoles), o les Terres de l'Ebre (Tortosa o Móra la Nova). Destaquen també un grup de Frankfurt (Alemanya), un de Xile, un grup de Mallorca, un de Castelló de Plana, un de Bilbao, un de Burgos, un de Toledo i un de la Franja de Ponent.

L'acord turístic, un revulsiu

L'estrena, per primer cop, d'un acord turístic entre els principals equipaments de l'Espluga i el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc ha estat un autèntic revulsiu per col·locar el Pessebre Vivent entre els esdeveniments de referència pels amants del turisme de proximitat i del món rural.

En total s'han repartit 1.000 vals del 10% de descompte entre els visitants de les Coves de l'Espluga, el Museu de la Vida Rural, la fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera, a més del Museu del Pessebre de Catalunya.  De tots aquests, n'han retornat una quarta part. A més, els visitants s'han endut amb l'entrada del Pessebre un total de 4.500 entrades 2×1 a bescanviar als mateixos espais turístics fins al 29 de febrer.

pessebre-vivent-espluga
Visitants menjant pa i botifarra negra | Cedida

La venda on-line es consolida

Un altre dels elements a analitzar de les estadístiques del 2019 al Pessebre Vivent de l'Espluga és  l'increment de la venda on-line d'entrades anticipades.  La plataforma Fila12 de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya i també l'App 'Pessebres Vivents' es consoliden com a principal mecanisme de compra d'entrades. Aquest any ha suposat el 50,4% del total, front el 23% del 2017. En total s'han venut 2.524 entrades on-line. Un 13,6% del total es van vendre de forma anticipada i física a l'Oficina de Turisme, i la resta, a taquilla.

Reptes pel 2021

L'organització del Pessebre Vivent ja ha començat a treballar en el projecte del 2021, el proper any de representació d'aquest esdeveniment biennal. Entre els objectius hi ha consolidació del mecanisme d'entrades amb horari, provat el 2017, estrenat al 100% el 2019 i amb encara algunes millores per fer d'aquí a 23 mesos, com  fixar encara més l'aforament i extremar la puntualitat d'inici de les representacions, evitant traspassos de visitants d'un grup a un altre i reduint les incidències que acaben provocant els retards. El Pessebre Vivent de l'Espluga també vol fer créixer més l'impacte turístic amb els acords amb nous equipaments, restaurants i allotjaments.

Visitants fent cua a la plaça de l'Església en l'edició de 2017 del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí. | Pessebre Vivent de l'Espluga