Pla aeri de l'Espluga de Francolí

Museus, patrimoni, gastronomia i natura: tot el que pots fer i visitar a l'Espluga de Francolí

El municipi compta amb una àmplia oferta turística: les Coves de l’Espluga, el Museu de la Vida Rural, el Celler Modernista, l’antiga destil·leria Fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera

L'Espluga de Francolí és una bonica vila al peu de les Muntanyes de Prades, al cor de la  Conca de Barberà. Ofereix un gran ventall d’atractius culturals i naturals per descobrir.

La influència del Monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, situat a tan sols 2 quilòmetres del poble, ha permès dotar el municipi d’una important infraestructura de serveis, oferta cultural i de lleure.

Aquesta oferta també està estretament lligada als atractius naturals  del terme i hi trobem les Coves de l’Espluga, el Museu de la Vida Rural, el Celler Modernista, l’antiga destil·leria Fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera.

Les Coves de l'Espluga, un museu de la prehistòria

Les Coves de l'Espluga  són un museu de prehistòria i geologia instal·lat a l’interior d’una de les coves més llargues del món formades amb roca de conglomerat. Una museografia amb diversos audiovisuals i les explicacions de la persona que fa de guia fan de la visita una ruta vivencial.

El 2019, l’investigador Josep Maria Vergès Bosch va fer la important troballa d’un jaciment format per més de 300 gravats de fa 37.000 anys. D'aquesta manera, Coves de l’Espluga esdevenen el primer santuari amb art rupestre parietal figuratiu i abstracte del paleolític que es troba a Catalunya. Per la quantitat i qualitat de les representacions és un dels conjunts més significatius de la denominada província mediterrània.

Interior de les Coves de l'Espluga
Coves de l'Espluga de Francolí | Cedida

Més enllà de la visita, pels més aventurers, la cova ofereix un recorregut d’espeleologia, la Ruta Aventura. Amb vestits de neoprè, casc i llum, el visitant pot descobrir les galeries més insòlites i sorprenents tot remuntant el riu subterrani, que quan surt a l’exterior rep el nom de Francolí.

El Museu de la Vida Rural

El Museu de la Vida Rural és un centre cultural de la Fundació Carulla. A partir de la preservació de la memòria, la reflexió i la transformació sostenible, posa en debat els processos de transformació social des de l’òptica del món rural.

El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis. La col·lecció de Museu es divideix en 12 seccions instal·lades museogràficament en els 5.500 m²  dels diferents edificis del museu. 

Conté diverses escenografies, 18 audiovisuals i un ciclorama-calidoscopi de grans dimensions. Els espais exteriors, l’arquitectura, les obres d’art i la programació d’activitats i exposicions temporals completen l’oferta cultural de l'equipament.

Exterior del Museu de la Vida Rural
Museu de la Vida Rural | Cedida

L'antiga fàbrica de la Fassina Balanyà

La Fassina Balanyà  és una antiga fàbrica d’aiguardent de meitats del segle XIX. Està restaurada i condicionada perquè el visitant conegui el procés productiu d’obtenció d’alcohol a partir de la brisa del raïm.

Es poden descobrir les màquines, les persones i la societat que la feien funcionar. En la visita, resulta evident que la reutilització dels materials no és cap innovació actual. És un dels 27 museus industrials del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

La visita semiguiada, finalitza amb una destil·lació en directe amb un alambí de laboratori i degustació d’aiguardent i licors.

Ruta templera i hospitalera

L'Espluga també es pot descobrir a través d’un recorregut pel barri antic amb la  ruta templera i hospitalera. Diferents audiovisuals endinsen el visitant en la vida quotidiana dels senyors, dels pagesos, dels jueus o dels menestrals.

Es pot descobrir l’Església Vella del segle XIII i l’antic Hospital Gòtic  del segle XII. També sorprèn la recreació del castell hospitaler que dominava la Vila fins al s. XIV. La ruta inclou la tecnologia de la realitat virtual augmentada amb ulleres i dispositiu mòbil.

Exterior del Celler de l'Espluga
Celler Modernista de l'Espluga de Francolí | Cedida

El Celler, una joia modernista del 1913

El Celler Modernista  aixecat el 1913 és un dels primers exponents de cellers modernistes de Catalunya. En aquesta obra civil, l’arquitecte Pere Domènech i Roura enaltí els trets més característics de l’arquitectura gòtica catalana, recreada en una façana i en els elements de suport interior. Per la seva majestuositat se’l coneix com la «Catedral del vi». Actualment no es pot visitar l’interior de les naus.

Descobrir l'entorn: natura i senderisme

A l’Espluga de Francolí també es poden fer diferents rutes de senderisme  senyalitzades pels voltants de la vila. Hi ha diversos itineraris saludables i també és un bon punt de partida per descobrir el Paratge Natural de Poblet.

Compta amb un total de  9 itineraris degudament marcats que permeten descobrir tots els racons d’aquest paratge. Hi ha rutes de dificultat i durada diversa que permeten gaudir de l’entorn en funció de les capacitats físiques i coneixements de muntanya de cada persona.

El Jardí de Natura el Garber  a Les Masies, és un espai destinat a l’educació ambiental i al lleure. Tot passejant, es poden descobrir les espècies més comunes del bosc mediterrani presents al Bosc de Poblet, la seva distribució per comunitats vegetals i els seus usos tradicionals.

Carrer amb bandera a l'Espluga
Ruta templera de l'Espluga | Cedida

Turisme actiu

El municipi gaudeix dels serveis d’una hípica amb els que es poden conèixer els voltants del municipi a cavall. Una empresa d’activitats esportives i d’aventura ofereix guies de senderisme, lloguer de bicicletes de muntanya, bicicletes elèctriques, rocòdrom i tota mena d'activitats a la natura.

Gastronomia, allotjaments i restaurants

Un dels productes més típics de l’Espluga de Francolí són els carquinyolis. Es poden trobar en diverses pastisseries de la població. També els vins amb DO Conca de Barberà, alguns d’ells elaborats amb una varietat autòctona de la Conca com és el Trepat.

La vila disposa de més de 800 places d’allotjaments de tota classe. Hi ha hotels, fondes, allotjaments rurals, apartaments, alberg i casa de colònies. L’Espluga de Francolí també compta amb diversos bars i restaurants on poder fer els àpats.