Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cova de la Font Major

Un recorregut virtual permetrà visitar les Coves de l'Espluga de Francolí des de casa

Aquesta visita és d'accés lliure i estarà disponible pels centres educatius

A partir d'ara les Coves de l'Espluga de Francolí es poden visitar virtualment  a través de l'eina digital Tour Creator de Google. Es tracta d'una eina per desenvolupar  continguts educatius que permet generar experiències immersives amb imatges en 360 graus. Així, al llarg del recorregut virtual, a part de visionar tots els racons de la cavitat, hi ha localitzats diversos punts d'interès amb l'explicació de la història i la geologia de les Coves. Aquesta informació pot ser llegida o bé optar per escoltar la narració locutada, pensada per fer més amena la visita virtual i també per fer-la més accessible a tothom.

Aquest recorregut és d'accés lliure i estarà disponible pels centres educatius  que visitin les Coves de l'Espluga i també se n'ha fet difusió per xarxes socials. Les Coves de l'Espluga van reobrir les seves portes el passat dia 23 de febrer en horari de matí de dimarts a divendres i en horari habitual durant el cap de setmana. Aquesta obertura serà mentre duri el confinament comarcal decretat pel Procicat. Els horaris d'obertura aniran tornant a la normalitat a mesura que es vagin relaxant les mesures de prevenció de la Covid-19.

Nova excavació a la Cova dels Xaragalls

Per la seva banda, durant el mes de febrer s’ha dut a terme la campanya d’excavació de la Cova dels Xaragalls, a Vimbodí i Poblet. També s’hi ha realitzat tasques d’adequació d’un nou accés  a la cavitat per la boca A per tal facilitar l’excavació de restes paleontològiques que poden arribar a ser més antigues de 100.000 anys. En aquest context, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha cedit temporalment a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social dos cranis de la cova per tal de poder ser integrats en els conjunts arqueològics generats durant les excavacions sistemàtiques a la zona coneguda com a boca C.

Crani del fons del Museu de la Vida Rural
Imatge d'un dels cranis cedits | Cedida

Aquesta cessió s’emmarca en l’inici del registre sistemàtic de les restes humanes de la Cova dels Xaragalls per part de l’IPHES  per tal de poder realitzar datacions i anàlisis genètiques i antropològiques. Amb l’objectiu de recopilar la informació que pot contenir tot aquest llegat, l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social)-CERCA, ha iniciat el registre sistemàtic dels materials arqueològics d’un testimoni estratigràfic que representa, segons els investigadors, els dipòsits sedimentaris originals de la cavitat no afectats pels espolis. «Els treballs de recerca que des de fa un temps desenvolupa l’IPHES-CERCA a la Cova dels Xaragalls han de contribuir a recuperar i posar en valor tot aquest patrimoni», comenta Josep Vallverdú, codirector de les excavacions a la Cova dels Xaragalls i investigador de l’IPHES-CERCA, juntament amb Antonio Rodríguez-Hidalgo.