Vidriers en una actuació del Vitrum

Torna el Vitrum, la festa del vidre artesà de Vimbodí i Poblet

La setena edició d'aquest esdeveniment tindrà lloc el dissabte 2 d'octubre, en horari de matí i tarda, i el diumenge dia 3 al matí

Vitrum, la festa familiar a l'entorn del vidre, torna a Vimbodí i Poblet. L'edició d'enguany, la setena d'aquest esdeveniment, tindrà lloc el dissabte 2 d'octubre, en horari de matí i tarda, i el diumenge dia 3 al matí. La festa manté el mercat d'artesania, que enguany es durà a terme a la plaça de les Orenetes.

Tindrà l'accés controlat per tal de complir amb les mesures preventives contra la pandèmia. Per la mateixa raó, el nombre d'activitats es veurà reduït i tindran l'aforament limitat. Tampoc no hi haurà els tradicionals esmorzar i vermut popular.

No obstant això, el setè Vitrum pretén mantenir la flama que el situa com l'esdeveniment familiar per excel·lència al voltant de l'artesania del vidre. Un any més, hi haurà demostracions de reconeguts artistes vidriers: Ferran Collado, Igor Obeso i Rafa Abdon. Aquest darrer és mestre vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet des de fa poques setmanes, en substitució de  Paco Ramos. S'ha jubilat després de dècades treballant-hi. Precisament, l'edició d'enguany del Vitrum inclou un reconeixement a Ramos per la seva tasca durant tot aquest temps.

Pel que fa a la resta dels actes inclouran activitats per als més petits. La presentació de les noves joies, fetes en vidre, dels gegants del municipi; el concurs de beure a porró amb estil, i el ja tradicional Vitrumusical. Enguany oferirà l'actuació en directe del conjunt de jazz format per Valentí Moya i Jan Pau Comellas. Estarà combinada amb les demostracions in situ dels mestres vidriers.

Altres activitats seran el  Recorregut selfie #vitrum2021 endiferents punts d'interès del municipi, el sorteig Instagram i l'activitat infantil 'El misteri de la peça trencada'. Així mateix, diferents restaurants del municipi oferiran menús vinculats a la festa mitjançant el Cuina Vitrum.

La festa del vidre català

Vitrum és la  festa per excel·lència del  vidre artesà  a Catalunya. Cada octubre, des de l'any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d'arreu de l'estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques.

Uns i altres esdevenen els protagonistes del mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l'aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, així mateix, altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada al municipi.