Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Set de fotografia de les dones

Solivella impulsa Som Xipella, un projecte per fomentar el parlar genuí del municipi

Ha estat una de les 6 propostes triades a tot l’estat per participar en el Rural Experimenta

Solivella  vol reivindicar el xipella  com a  parlar  genuí del municipi. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament s'ha impulsat el projecte Som Xipella que té com a objectiu la visibilització de la dona del món rural, així com la recuperació del llenguatge en desús i en procés de desaparició (en aquest cas del xipella), i les expressions populars  associades les tasques de camp i a la pròpia tècnica de la costura.

La proposta, a més, ha estat escollida per formar part de Rural Experimenta, una iniciativa en col·laboració entre el Ministeri de Cultura i Esports i Medialab Prado, que vol ser un lloc d'intercanvi per desenvolupar projectes de caràcter experimental.

El projecte neix a partir d'un mural

El procés de gestació de Som Xipella, però, fa més d'un any que va començar. Concretament, l'estiu passat,  a l’avinguda de Poblet, de Solivella, a la carretera que ve de Blancafort, es va fer un mural de 92 metres de llarg en el qual s'exposaven els retrats en blanc i negre de 24 dones jubilades del poble sobre un mur de formigó, a l’aire lliure.

La intervenció formava part del projecte Protagonistes d’Oriol Segon i Sílvia Iturria i es basava en els retrats en blanc i negre de les dones jubilades del poble per reivindicar la figura de la dona en el món rural  en ple segle XXI.

Ara, la iniciativa ha crescut i s'ha consolidat, i Som Xipella vol donar continuïtat  a l'activitat i pretén obrir a la participació, redimensionar i transformar la iniciativa que ja s'està desenvolupant a la localitat. Per aquest motiu, actualment s’està treballant per crear un audiovisual amb converses de les protagonistes del mateix mural, amb el xipella com a dialecte principal. 

Mural de les dones a Solivella
El mural es va inaugurar el 13 d'agost de 2020 | Albert Oliva

Cosir les paraules a mà

A banda de l'audiovisual, paral·lelament també s’estan recopilant paraules perdudes del propi dialecte amb la col·laboració del professor del Departament de Filologia Catalana  de la Universitat Rovira i Virgili,  Pere Navarro. Unes paraules que les mateixes dones de Solivella cusen a mà en les bosses fetes per a l'ocasió que, juntament amb les llibretes amb frases del xipella, serviran de promoció i de divulgació del projecte.

El xipella és una varietat dialectal  de transició entre el català oriental i l'occidental. Es localitza, sobretot, a la Conca de Barberà tot i que també se sent a pobles de l'Alt Urgell i de la Segarra. Té com a característica principal la pronúncia de la 'e' àtona final de cada  paraula. Per exemple, a un home li diuen 'homi', a les pomes 'pomis' o i al pare, 'pari'.