Set de fotografia de les dones

Solivella impulsa Som Xipella, un projecte per fomentar el parlar genuí del municipi

Ha estat una de les 6 propostes triades a tot l’estat per participar en el Rural Experimenta

Solivella  vol reivindicar el xipella  com a  parlar  genuí del municipi. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament s'ha impulsat el projecte Som Xipella que té com a objectiu la visibilització de la dona del món rural, així com la recuperació del llenguatge en desús i en procés de desaparició (en aquest cas del xipella), i les expressions populars  associades les tasques de camp i a la pròpia tècnica de la costura.

La proposta, a més, ha estat escollida per formar part de Rural Experimenta, una iniciativa en col·laboració entre el Ministeri de Cultura i Esports i Medialab Prado, que vol ser un lloc d'intercanvi per desenvolupar projectes de caràcter experimental.

El projecte neix a partir d'un mural

El procés de gestació de Som Xipella, però, fa més d'un any que va començar. Concretament, l'estiu passat,  a l’avinguda de Poblet, de Solivella, a la carretera que ve de Blancafort, es va fer un mural de 92 metres de llarg en el qual s'exposaven els retrats en blanc i negre de 24 dones jubilades del poble sobre un mur de formigó, a l’aire lliure.

La intervenció formava part del projecte Protagonistes d’Oriol Segon i Sílvia Iturria i es basava en els retrats en blanc i negre de les dones jubilades del poble per reivindicar la figura de la dona en el món rural  en ple segle XXI.

Ara, la iniciativa ha crescut i s'ha consolidat, i Som Xipella vol donar continuïtat  a l'activitat i pretén obrir a la participació, redimensionar i transformar la iniciativa que ja s'està desenvolupant a la localitat. Per aquest motiu, actualment s’està treballant per crear un audiovisual amb converses de les protagonistes del mateix mural, amb el xipella com a dialecte principal. 

Mural de les dones a Solivella
El mural es va inaugurar el 13 d'agost de 2020 | Albert Oliva

Cosir les paraules a mà

A banda de l'audiovisual, paral·lelament també s’estan recopilant paraules perdudes del propi dialecte amb la col·laboració del professor del Departament de Filologia Catalana  de la Universitat Rovira i Virgili,  Pere Navarro. Unes paraules que les mateixes dones de Solivella cusen a mà en les bosses fetes per a l'ocasió que, juntament amb les llibretes amb frases del xipella, serviran de promoció i de divulgació del projecte.

El xipella és una varietat dialectal  de transició entre el català oriental i l'occidental. Es localitza, sobretot, a la Conca de Barberà tot i que també se sent a pobles de l'Alt Urgell i de la Segarra. Té com a característica principal la pronúncia de la 'e' àtona final de cada  paraula. Per exemple, a un home li diuen 'homi', a les pomes 'pomis' o i al pare, 'pari'.