Pla mitjà de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, adreçant-se als concentrats

Unes 300 persones demanen la proclamació de la República en una concentració a Salou

Paluzie: «Els partits independentistes no actuen amb cohesió, intel·ligència, determinació i unitat»

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha carregat contra els partits independentistes, especialment els del govern, als quals ha acusat d'actuar sense «cohesió, intel·ligència, determinació i unitat». Paluzie ha participat aquest dissabte en una concentració a Salou per demanar la proclamació de la República. Unes 300 persones s'han reunit al passeig Jaume I, convocats per la Plataforma per la Democràcia i la Llibertat, en un acte en el qual els assistents s'han dividit en files i han mantingut la distància social. Paluzie també ha fet una crida a participar en els actes que organitzi l'ANC per la Diada de l'11 de setembre, malgrat la pandèmia.

«No estan actuant ni amb cohesió, ni amb intel·ligència, ni amb determinació, ni amb unitat. És una evidència», ha afirmat la presidenta de l'ANC en referència a JxCat i ERC. Sobre la polèmica al Parlament per la resolució sobre la monarquia espanyola, ha afegit: «Si no s'han de posar d'acord, que no ens facin fer resolucions. Potser no cal fer una desobediència en aquests moments i menys per una resolució». I ha culminat: «La imatge que donem és de degradació de la institució parlamentària, perquè debaten i voten coses que no s'atreveixen a publicar. És molt lamentable». Paluzie també ha instat les formacions independentistes a proclamar la República si en les properes eleccions al Parlament sumen més d'un 50% dels vots.

La líder de l'ANC ha posat en valor el paper de l'entitat durant la crisi del coronavirus, en la qual els voluntaris han fet mascaretes i han realitzat donacions a diferents hospitals del país. En aquest sentit ha apuntat que «la pandèmia és un argument més per la independència», ja que, en la seva opinió, posa de manifest les mancances de Catalunya a l'hora de tenir els recursos per gestionar-la. En la mateixa línia ha carregat contra diferents líders polítics i alcaldes que «aprofiten la pandèmia per retallar drets», com el de manifestació. Ho ha dit en al·lusió a l'alcalde de Salou, que va demanar a la Generalitat que es prohibís la concentració d'aquest dissabte.

De fet, aquesta ha estat el tercer estiu en el qual el moviment independentista s'ha manifestat al passeig Jaume I de Salou. Membres de la Plataforma per la Democràcia i la Llibertat de Cambrils, Salou i Vila-seca, han llegit un manifest en el qual han assegurat que «Espanya està en fallida moral» i han instat les institucions catalanes que «abandonin el simbolisme i siguin valentes» per proclamar la República. Finalment, han lamentat que la Generalitat «participi de la repressió denunciant desenes de persones» i han remarcat que «l'objectiu final és la independència».

L'acte, que ha durat una mica més de mitja hora, ha finalitzat amb els Segadors, interpretat per un saxofonista i entonat pels assistents, que han deixat uns dos metres de distància entre ells i s'han dividit en petits trams segons la ciutat de procedència, principalment del Camp de Tarragona. A uns 200 metres de la concentració s'han reunit una vintena de persones contràries a l'acte que han exhibit banderes d'Espanya.