L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segueix investigant l'origen dels milions de boles de plàstic que van aparèixer a la platja de la Pineda a finals del mes de gener. En resposta a una petició del grup Vila-seca en Comú, l'organisme públic s'ha mostrat prudent a l'hora de determinar les causes i les responsabilitats de l'abocament, i ha confirmat que està recopilant la informació necessària per a poder tirar endavant la inspecció corresponent.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'ACA ha requerit al Port de Tarragona i a l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) tota la informació possible sobre les empreses i activitats que fabriquen o treballen amb aquests plàstics, i també les dades referents al trànsit d'aquests productes en les dates del vessament a la Pineda. En funció dels resultats d'aquest requeriment, es podrà determinar l'origen de l'incident.
«Voluntat col·laboradora»: l'AEQT confirma que ha rebut el requeriment
Fonts de l'AEQT han confirmat a TarragonaDigital.com haver rebut el requeriment de l'Agència Catalana de l'Aigua, però matisen que «no és cap pregunta directa sobre l'origen dels plàstics, sinó que ens demanen dades concretes que necessiten per a avançar en la seva investigació», a fi de descartar algunes de les possibles opcions sobre la causa dels fets. «La nostra voluntat és de col·laborar per tal que l'ACA obtingui tota la informació que sol·licita», han explicat.
L'abocament dels plàstics per part d'un vaixell, primera hipòtesi
En el cas del Port de Tarragona, també li ha requerit informació sobre els processos de càrrega i descàrrega d'aquests productes en les seves instal·lacions. La principal hipòtesi de l'ACA per esclarir l'aparició dels plàstics va relacionada amb l'abocament d'un vaixell, si bé encara no se sap si aquest fet s'hauria produït en els voltants del Port, en la línia de costa o en alta mar. Fins a identificar aquest dubte, no es poden atribuir responsabilitats de l'incident.
Aquestes boles de plàstic, animenades 'nurdles', estan formades de polietilè i són perilloses per a la vida dels animals marins, que les poden ingerir amb molta facilitat. Agrupacions ecologistes i grups polítics com Vila-seca en Comú han encapçalat l'alerta per l'arribada d'aquests materials a la platja de la Pineda, i l'Agència Catalana de l'Aigua ha respost als requeriments amb la posada en marxa de la seva inspecció sobre l'origen dels plàstics vessats.