Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Vandellòs i l'Hospitalet publica un llibre de la història del nucli de Castelló

A través de les fonts documentals i arqueològiques el llibre repassa la història d'aquest poble veí, que es troba deshabitat des dels anys 50

Acte de presentació del llibre 'Castelló: mirador del Camp de Tarragona des de les muntanyes de Vandellòs'
Acte de presentació del llibre 'Castelló: mirador del Camp de Tarragona des de les muntanyes de Vandellòs' | ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 

El passat 28 de setembre, L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, a través de Cossetània Edicions, van presentar la publicació de  'Castelló: mirador del Camp de Tarragona des de les muntanyes de Vandellòs', un llibre sobre el poble veí de Castelló, en el marc de la Festa Major de Vandellòs i de la celebració del 20è aniversari de l'Associació Masia de Castelló.

L'obra, a càrrec de la filòloga Meritxell Blay i Boquera, aglutina el coneixement històric derivat de la recerca documental i arqueològica d'aquest municipi deshabitat del terme municipal, i  fa un esforç per datar l'origen de la masia, el centre de poblament d'aquesta vila medieval.

D'aquesta manera, el llibre segueix l'evolució històrica del municipi, des del segon terç del segle XIII, fins al segle XIX, moment més destacat del creixement del poble fins a la decadència final i el seu despoblament als anys 50 del segle passat, quan l'última família se'n va anar.

Un projecte exhaustiu basat en la recerca documental i l'anàlisi arqueològica

Tot plegat un projecte que sorgeix la tardor del 2014, quan l'Associació Masia de Castelló va encarregar la redacció d'un projecte d'estudi sobre els orígens del poble, basat en dues actuacions principals: la recerca documental i l'anàlisi arqueològica. D'aquesta manera, l'any 2015 l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va realitzar unes excavacions arqueològiques dirigides per la medievalista Carme Subirana; unes excavacions que van reafirmar el passat medieval del poble i van aportar la informació definitiva per redactar-ne la història.

En l'acte de presentació del llibre, Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, va felicitar Meritxell Blay «per la cura metodològica en la recerca i el tractament de les fonts documentals. La importància de l'obra rau no només en l'estudi de les fonts documentals i en les evidències que conclou l'excavació arqueològica, sinó que  aquesta informació fa possible a tots els descendents, a l'Associació i a tothom, disposar d'un coneixement molt exhaustiu que s'ha de convertir en la base de la preservació patrimonial de Castelló».

De la mateixa manera, l'alcalde va felicitar l'Associació Masia de Castelló per la seva tasca de preservació i recuperació de la història del municipi durant els darrers 20 anys.

Poble deshabitat de Castelló, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Poble deshabitat de Castelló, al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant | TarragonaDigital