Un exemplar de Rorqual comú

Alerta a la costa de Tarragona: perill de col·lisió entre vaixells i balenes

Els rorquals comuns acudeixen entre els ports de Tarragona i Barcelona per alimentar-se durant la primavera

El rorqual comú és la balena més gran que habita al Mediterrani. L'albirament d'aquests exemplars a les costes catalanes és ben habitual i durant la primavera és quan es poden veure més balenes. El motiu principal és l'augment de la temperatura de l'aigua. 

Enguany, un exemplar de 'Balaenoptera physalus' es va albirar al davant les costes de Cunit. Un moment enregistrat per l'equip de recerca del 'Projecte Foto-Identificació: Balenes i Dofins al Litoral Català'.

La presència d'aquest gran animal marí és igual de meravellosa que perillosa. Segons un estudi de l'associació EDMAKTUB publicat a la revista 'Frontiers', aquestes balenes estan al Mediterrani per alimentar-se durant la primavera.

Concretament se situen a les costes catalanes, entre els ports de Barcelona i Tarragona, on hi ha un elevat trànsit marítim. Una ubicació que posa en perill als rorquals comuns i, segons la publicació, durant l'abril és el mes en què es produeixen més col·lisions entre vaixells i aquestes balenes.

L'associació explica que enguany s'ha viscut una situació diferent amb una presència dels cetacis a la costa catalana més elevada. Unes condicions meteorològiques dolentes als seus inicis ha fet que sigui una bona situació oceanogràfica i tròfica.

Per aquest motiu ha augmentat el nombre de balenes alimentant-se a la costa catalana. Actualment, segons EDMAKTUB, s'han albirat una trentena d'exemplars. La majoria s'han vist al litoral del Garraf i són rorquals comuns. Tenen una longitud de 24 metres i són les balenes més grans que passen regularment pel Mediterrani.

Una balena a prop de la costa de Cunit.
La balena que es va veure a prop de la costa de Cunit. | Associació Cetàcea

L'estudi de l'associació conclou l'«elevat risc de col·lisió entre les balenes i els vaixells a les costes del Garraf». Sobretot a «la zona del canó submarí del Foix i la zona entre aquest i el canó submarí de Cunit-Cubelles».

En aquesta zona s'ha documentat amb fotografies balenes amb marques de col·lisions amb embarcacions, uns accidents que demostren la gravetat de la situació. De resultes d'aquestes topades, s'han albirat dos exemplars amb lesions greus a la columna vertebral després del xoc.

Per poder disminuir el risc de xoc, l'associació ha demanat prendre mesures. Algunes d'elles són reduir la velocitat en zones d'alimentació en període de primavera o fer esquemes de separació del trànsit marítim als ports de Barcelona i Tarragona per modificar algunes rutes perquè passin més allunyades de les zones d'alimentació.