Imatge del cartell d'una manifestació d'escombriaires, on al costat hi ha uns 50 treballadors

Amenaça de vaga dels escombriaires de Salou: volen un nou contracte de la brossa

El comitè d'empresa insta a l'Ajuntament a buscar solucions i a fer reunions amb els treballadors | Tenen els sous congelats des de fa 6 anys

Aquest dilluns, 2 d'agost, una cinquantena d'escombriaires de Salou, al Tarragonès, s'han reunit per manifestar el seu descontentament amb el seu contracte. En concret, els escombriaires s'han concentrat d'avant de l'Ajuntament del municipi per reivindicar que volen diverses millores.

La reclamació que exigeixen a l'Ajuntament de Salou és que es renovi el contracte de la brossa a través d'un nou concurs públic. El comitè d'empresa que explica que un cop es posi en marxa el concurs, a la vegada es desencallaria un nou conveni per als treballadors.

A més, els escombriaires de Salou denuncien que des del 2015 tenen el sou congelat, és a dir des de fa 6 anys. Per tant, exigeixen al consistori que faci cas a les seves necessitats abans del dia 15 d'agost. Si l'Ajuntament no respon, amenacen en fer vaga des de finals d'aquest mes d'agost, fins a principis de setembre.

José Martínez Espada, el president del comitè d'empresa, ha declarat que no els valen «falses promeses» per part del consistori de Salou. De fet, insta a l'Ajuntament del municipi a reunir-se amb els treballadors afectats.

Els escombriaires haurien d'esperar 3 anys més per tenir un nou contracte

Segons els treballadors del servei de neteja de Salou, el consistori preveu que el nou contracte entri en vigor l'any 2024. No obstant això, pels escombriaires aquest contracte començarà «massa tard». És més, exigeixen un acord l'any vivent amb el qual puguin treballar «en condicions» i acabi amb la congelació del sou.

L'últim contracte de la brossa va entrar en vigència l'any 2017. Els escombriaires apunten que 2 anys després, l'Ajuntament i l'empresa, Urbaser Sorigué, van pactar finalitzar l'acord. Els escombriaires es queixen del fet que des del 2019 esperen que comenci la licitació d'un nou contracte de la brossa.

Els treballadors també expliquen que amb la pandèmia les reunions entre ells mateixos i el consistori van aturar-se. La conclusió que treuen de les trobades és de «falses promeses», ja que creuen que el que se'ls hi va dir no s'ha complert. Ara, la plantilla vol que es reprenguin les trobades.

La vaga afectaria la temporada alta de neteja a la localitat

L'empresa que s'encarrega avui en dia del servei de neteja a Salou és Urbaser Sorigué. En temporada alta, a Salou hi treballa una plantilla d'uns 110 escombriaires. En canvi, la resta de l'any el nombre d'escombriaires es redueix a uns 70.

Des de la UGT també donen suport a la vaga i les dedicions que preguin els escombriaires

El secretari general de sanejament urbà del sindicat UGT a Tarragona, Ángel Martín de Sande, ha assenyalat que la situació que viu el sector no és exclusiva de Salou, sinó que hi ha altres municipis de la demarcació que es troben amb la mateixa problemàtica.

Des del sindicat donen suport a les possibles aturades, mobilitzacions i vagues que el conjunt de treballadors acordin si no obtenen resposta per part del consistori salouenc.