Panoràmica dels terrenys on s'ha projectat el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou

Aturem BCN World i GEPEC demanen la dimissió de Calvet i Aragonès per «mentir» sobre Hard Rock

La CUP considera un «frau» que la Generalitat avanci el 80% dels diners per comprar els terrenys de Hard Rock

Aturem BCN World i GEPEC-EdC han demanat aquest dilluns la dimissió del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, per haver «mentit» sobre el projecte de Hard Rock. Les entitats opositores al complex previst a la Costa Daurada denuncien que l'executiu hagi assegurat reiteradament que la compravenda dels terrenys es faria «en una mateixa operació i sense riscos econòmics per a la Generalitat» i que les escriptures i el contracte avançats aquest dilluns pel diari 'Ara' «confirmen que el 80% dels 120 MEUR de l'operació quedarien en una situació molt incerta». A més, denuncien que Economia «hagi posat en risc fons públics per rescatar uns terrenys de la Caixa».

La plataforma opositora i l'entitat ecologista han demanat a l'Incasòl i als departaments de Territori i Economia «que assumeixin que han mentit», i que s'assumeixin responsabilitats polítiques pel conseller Calvet i pel vicepresident Aragonès, i pels actuals responsables de l'Incasòl.

«Demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya que aturi aquest projecte, el qual no fa més que acumular pròrrogues, incerteses i riscos, els quals desembocaran irremeiablement a un deute públic», han assegurat ambdues entitats en un comunicat.

En declaracions a l'ACN, el portaveu d'Aturem BCN World, Joan Pons, ha alertat que, segons les clàusules del contracte, «Hard Rock es pot fer enrere en diversos ocasions i els terrenys, i per tant la inversió de diners de l'Incasòl cap a la Caixa, se l'haurien de menjar».

Segons Pons, a curt termini Hard Rock «clarament no té intenció de tirar endavant la inversió» i ha alertat que el fet que hi hagi clàusules i contractes a deu anys vista «fa sospitar del risc altíssim que, finalment, aquí l'únic que passi és que l'Incasòl compri els terrenys a la Caixa».

D'altra banda, en els propers dies la plataforma Aturem BCN World i el GEPEC preveuen anunciar «noves accions legals» contra aquesta operació.

La CUP considera un «frau» que la Generalitat avanci el 80% dels diners

La CUP i CatECP han carregat aquest dilluns contra el Govern per les condicions previstes en l'operació de compravenda dels terrenys on s'ha d'ubicar el projecte Hard Rock a la Costa Daurada. Els anticapitalistes qualifiquen de «frau» que la Generalitat avanci el 80% dels diners per comprar els terrenys que són propietat de la Caixa i alerten que la multinacional es reserva durant deu anys l'opció de vendre l'espai i que, donat el cas, la Generalitat l'hauria de recomprar. La formació veu un «escàndol» que el Govern «posi tots els esforços en salvar els mobles a la Caixa, arribant a transformar la Generalitat en promotora immobiliària i en creditor». La CUP insisteix que és «un projecte innecessari i inviable que malmet el territori».

Per la seva banda, l'executiva dels Comuns del Camp de Tarragona ha denunciat que el Govern «va mentir» al Parlament quan va dir que el projecte de Hard Rock no tindria cap cost per als catalans i catalanes. «Catalunya en Comú, a través del nostre grup parlamentari, ha preguntat en diverses ocasions al Govern sobre el cost públic d'aquest projecte i la resposta sempre ha estat la mateixa, que no tindria cap cost per a la Generalitat», s'ha queixat el partit.

Els comuns han criticat que el Govern «mai» tingui pressupost per a Educació o Sanitat, però que «en projectes privats per convertir Catalunya en un casino no tenen cap mena de problema en trobar els diners». La formació ha reiterat que és un projecte insostenible socialment i ambiental, i ha criticat que el Govern aposti per un model de turisme basat «en el joc i l'agressió a l'entorn rural».

ERC i PSC demanen la compareixença de Calvet al Parlament

ERC i el PSC han registrat una petició de compareixença a la comissió de Territori del Parlament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè doni explicacions sobre l'operació de compravenda de terrenys on s'ha d'ubicar el projecte BCN World. A banda de Calvet, els socialistes també demanen que se citi el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, mentre que els republicans volen que el director de l'Incasòl, Albert Civit, s'expliqui en seu parlamentària.

«Amb aquest model, ni un euro públic!»

Els republicans s'han mostrat molt contundents amb l'operació entre l'Incasòl i Hard Rock i han reclamat que no es doni «ni un euro públic» al projecte. «'Ni un euro públic', aquest és l'acord de Govern respecte la compravenda de terrenys de La Caixa a Hard Rock, al qual ha donat suport ERC», ha escrit a les xarxes socials la diputada Raquel Sans, que ha reclamat «transparència i claredat».

El diputat republicà Ferran Civit, per la seva banda, ha alertat que aquest projecte ja va néixer «d'un paradigma erroni» i ha subratllat que ara «és hora d'enterrar-lo i dotar el Camp d'un altre model productiu, sostenible i social». «Prou! Portem una dècada marejant la perdiu i el territori!», s'ha queixat.

«El Govern no pot destinar-hi recursos públics»

«El Govern no pot destinar recursos públics a aquest projecte, el Parlament ha aprovat diverses mocions, i de l'acord filtrat es desprèn la possibilitat que això es produeixi en diferit», ha alertat el portaveu de Territori del PSC, el diputat Jordi Terrades, que també ha demanat que «s'aclareixi l'abast de l'acord amb Hard Rock». «Veiem un cop més posicions diferents entre els socis de Govern», ha afegit.

Segons Terradas, el Govern «no ha gestionat bé» els terminis del projecte. A més, també ha reclamat saber «els acords socials i ambientals que en el seu moment es van acordar amb el PSC».