Salou registra una lleu davallada de pernoctacions després d'un 2017 «de rècord»

L'alcalde Pere Granados s'ha mostrat optimista pel que fa al turisme a Salou amb l'arribada del Hard Rock

Després que la temporada turística del 2017 fos de rècord, enguany Salou ha registrat una lleu davallada de pernoctacions respecte l’any passat. Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre, hi ha hagut fins a 7.803.648 pernoctacions, un 0,6% menys que el mateix període del 2017. Són les dades que s’han donat a conèixer aquest dijous, 29 de novembre, per part de l’alcalde de Salou, Pere Granados; el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Salou, Benet Presas, i el director gerent del Patronat de Turisme, Juan Carlos Capilla.

Presas ha manifestat que la temporada del 2018 ha sigut una «molt bona temporada turística», tot i la lleu disminució de les pernoctacions, dades que s’han d’observar amb perspectiva, ja que la temporada del 2017 va ser «excel·lent». Així ho ha reiterat l’alcalde Granados, que ha indicat que «el 2017 va ser extraordinari» i que «hem sabut mantenir-nos en un mercat amb tants competidors com és el de la Mediterrània».

Els espanyols continuen encapçalant el rànquing de turistes

Pel que fa a l’origen del turisme a la ciutat de Salou, el provinent de l’Estat espanyol continua com a número u, amb un total de 2.7448.000 pernoctacions, el que suposa un 35% del total. El segueix el turisme britànic, amb 1.584.000 pernoctacions, el 20%; el francès, amb un milió de pernoctacions;  el rus, amb 852.000 pernoctacions, i l’irlandès, amb 479.000 pernoctacions. Pel que fa a aquest últim turisme, l’irlandès, des de Salou destaquen l’esforç per incrementar aquest segment. Aquest 2018 l'estratègia de mercats s'ha centrat per sostenir la promoció a Espanya, el Regne Unit, França, Rússia, Irlanda i Benelux; mentre que s'han augmentat les accions de cara als Països Bàltics, Polònia, Itàlia i Alemanya. 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha mostrat molt satisfet amb la temporada d’aquest 2018, i ha destacat que malgrat que han de créixer les pernoctacions a Salou, no s’ha de caure en la «massificació». A més, ha destacat la voluntat de «desestacionalitzar el turisme fora de la temporada d’estiu».

El Hard Rock es començarà a construir abans del previst

Pere Granados s’ha mostrat optimista respecte el futur del turisme a Salou gràcies a la pròxima arribada del Hard Rock a la zona. «El Hard Rock serà una realitat» ha dit l’alcalde de Salou, i ha afegit que «tindrem un nou producte molt potent» que permetrà dur a terme moltes més activitats. Així, el Hard Rock «posicionarà Salou, en tenir una oferta que atraurà el públic d’arreu del món». Granados ha afirmat que  el Hard Rock es començarà a construir abans del que estava previst, i assegura que ja coneixen la primera fase del projecte, però l’edil salouenc no ha volgut avançar-ne més detalls.

Salou, destinació de sol i platja, esport, gastronomia i cultura

Per la seva banda, el gerent del Patronat de Turisme de Salou, Juan Carlos Capilla, ha destacat la tasca del patronat a l’hora de promocionar la ciutat, amb 132 actes de promoció aquest 2018, entre els quals destaquen 41 fires; 15 workshops arreu d’Europa; 20 famtrips amb països com Bèlgica, Irlanda, Hongria o Bielorússia; 6 roadshow; o la participació en 4 congressos. A més, estaquen els 26 esdeveniments esportius, turisme en el qual Salou s'ha bolat de ple en els darrers anys per tal de potenciar-lo.

Entre els productes esportius cal destacar el Rally Costa Daurada, els Jocs Mediterranis amb Salou com a subseu, el triatló Challenge Salou, o la primera edició del  Salou Yoga Festival, que ja han avançat que es tornarà a celebrar l’any vinent. A més, aquest any Salou ha rebut el segell de turisme esportiu en Cicloturisme per part de l'Agència Catalana de Turisme. Salou és la primera destinació de Sol i Platja Familiar de Catalunya, a la vegada que es continua treballant per promocionar la ciutat amb productes de turisme esportiu, o esdeveniments gastronòmics i culturals. 

Pel que fa a la percepció de Salou per part dels turistes, es manté una bona satisfacció general. S’han utilitzat tecnologies Big Data que han analitzat les mencions digitals a les xarxes socials, per tal de valorar la percepció que tenen els turistes sobre Salou. D’aquesta anàlisi se n’extreu una millora de la percepció de la ciutat com a destinació turística, tant en seguretat, com en els establiments turístics i també pel que fa a la satisfacció dels hotels. Les dades mostren que  s'ha incrementat un interès pel turisme familiar i actiu, mentre que ha disminuït l'interès pels productes de sol i platja. En total, s’han analitzat 142.000 mencions a les xarxes socials.