El Patronat de Turisme de Salou fa un balanç satisfactori de la temporada turística del 2019. Tot i adversitats com la fallida de Thomas Cook, el fantasma del 'Brexit' o la forta competència d'altres destinacions de la Mediterrània amb preus més baixos, la capital de la Costa Daurada s'agafa al mercat estatal i aconsegueix superar les xifres de pernoctacions assolides el 2018. En total, des de l'1 de gener fins al 15 d'octubre del 2019 es van vendre 7,64 milions de nits d'allotjament al municipi —entre hotels, càmpings i apartaments regulats—, un 1,1% més respecte al mateix període de l'any anterior i aproximant-se a les xifres històriques del 2017.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Una de cada tres pernoctacions correspon a un turista espanyol
Quant a l'origen del turista, el turisme interior ha guanyat més protagonisme en el darrer any i es referma com el salvavides del sector. El nombre de pernoctacions de turistes espanyols arriba fins als 2,8 milions, incrementant pràcticament un 9% el seu pes sobre el total de turistes que visiten Salou. En total, un 36,6% de les nits d'allotjament les fan turistes provinents d'altres punts de l'estat, és a dir una de cada tres.
Després dels espanyols, se situen, en aquest ordre, els turistes britànics, russos, francesos, irlandesos i holandesos. Davant la fallida d'un dels seus principals touroperadors i la devaluació de la seva moneda per la incertesa del 'Brexit', el turisme britànic pateix un descens del 6% en el darrer any. Tot i això, amb 1,4 milions de pernoctacions, les illes britàniques segueixen sent la principal font de turistes estrangers per a Salou, amb una fidelitat a la destinació molt arrelada.
«A ningú preocupa el 'Brexit'. Ningú en parla ja», assegura l'alcalde i president del Patronat de Turisme, Pere Granados, dies després d'assistir a la World Travel Market de Londres. Per al batlle, «es respira una bona resposta per part del mercat britànic» i apunta que es treballa especialment en aquest país per minvar els possibles efectes de la caiguda de Thomas Cook. En aquest sentit, des del Patronat posen en relleu l'inici de les operacions des de principis d'abril a l'Aeroport de Reus d'un altre gegant britànic com és Jet2.
Així mateix, Granados ha remarcat la gran crescuda que han experimentat mercats amb poca tradició al municipi com poden ser el portuguès o el nord-americà. En aquest sentit, el darrer any s'han produït un 32% més de pernoctacions de turistes portuguesos i un 39,6% més dels Estats Units i el Canadà respecte al 2018. Tot i que en xifres globals encara representen una part minsa del pastís, «és una tendència generalitzada que parla que aquests països estan interessats en la nostra destinació», creu l'alcalde.
Per al gerent del Patronat, Juan Carlos Capilla, «la diversificació de mercats és una de les grans fortaleses que tenim a Salou i que portem treballant des de fa molts anys. Tots els mercats experimenten cicles en funció de la seva situació econòmica i la diversificació ens permet minvar els efectes d'una possible davallada d'un mercat».
Desestacionalitzar la temporada, Hard Rock, la nova xarxa ferroviària: els reptes més immediats
Granados s'ha pronunciat també sobre els principals reptes que ha d'afrontar el municipi en els pròxims anys i que afectaran de forma irremeiable també al sector turístic. Un d'aquests reptes és el desenvolupament de Hard Rock als terrenys del CRT, que segueix en punt mort des de fa mesos. El batlle s'ha mostrat optimista i ha demanat responsabilitat a la Generalitat i a CaixaBank per tal que la compra dels terrenys es faci efectiva i es pugui començar a desenvolupar el macroprojecte turístic en els terminis previstos.
D'altra banda, Granados també ha insistit en la necessitat de tenir la connexió amb el Corredor Mediterrani i apostar per l'estació central de l'Aeroport de Reus i un tren-tram «integrat dins del municipi i que no suposi cap barrera». Afirma que el desmantellament de les vies i la marxa de l'estació de trens del centre de la ciutat «no afectarà el turisme, igual que no afecta Benidorm, on no hi ha estació i té molt més turisme provinent d'Espanya»
Pel que fa a la desestacionalització, el gran cavall de batalla del turisme de casa nostra, des del Patronat de Turisme de Salou aposten per segments com el turisme esportiu o el turisme per a majors de 50 anys. Per tal d'incidir en l'arribada de turistes fora de temporada, una de les claus són l'aposta per l'oferta gastronòmica, el turisme de compres o el turisme cultural. En aquest sentit, Granados ha demanat més implicació per tal de fer xarxa amb el territori i poder aprofitar els diferents atractius que existeixen. D'altra banda, ha avançat que el Patronat treballa per aconseguir una nova certificació de turisme esportiu especialitzat en golf.
Portugal, Israel, Estònia o Hongria: La promoció turística de Salou arriba a nous mercats
Pel que fa a les accions de promoció impulsades des del Patronat de Turisme de Salou aquesta temporada, la ciutat ha tingut presència en un total de 25 fires internacionals. Natàlia Bel, cap de promoció del Patronat, ha destacat l'assistència a fires de nous mercats emergents com poden ser Estònia o Israel, així com la tornada a les fires de Lisboa o Budapest, on Salou s'havia deixat de promocionar fa uns anys, però on vol recuperar pes.