Repsol ha instal·lat aquest estiu quinze nous biòtops marins a la costa tarragonina, que ja sumen un total de 135 des que la iniciativa va començar a rodar a l'estiu de l'any 2012 arreu del territori. Els elements volen assumir una doble funció d'atraure la fauna i flora marina i formar un escull sense malmetre el fons marí, com sí que farien els blocs de formigó convencionals que sustenten les boies de la superfície.
Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l'Ametlla de Mar i l'Hospitalet de l'Infant ja saben el que és començar a desenvolupar diversos parcs de biòtops sota el seu litoral en els últims anys. Aquestes escultures, formades per ciment natural d'alta durabilitat, pesen més de 1.500 quilos i es deixen de forma permanent al fons del mar per tal que atreguin la vida marina i acullin un ecosistema actiu alhora que sustenten les boies, la seva funció inicial. Disposen d'una boia intermèdia entre la base i la superfície que facilita les tasques de desmuntatge quan passa l'estiu.
Els biòtops marins substitueixen l'estructura dels blocs de formigó convencionals com a base de les boies
El patró és recurrent: Repsol paga els biòtops i els respectius ajuntaments s'encarreguen del manteniment i de la instal·lació i desinstal·lació de cada estiu —de la boia intermèdia i la de superfície, per tal de no haver de tocar ni remoure els biòtops del fons marí—. El joc que permet la boia intermèdia també evita que el fons marí pateixi les conseqüències dels temporals, fet que també ajuda en l'aposta per despertar vida marina a les zones.
És habitual que moltes escoles realitzin excursions als parcs de biòtops —allà on es concentren diversos exemplars propers— per tal que els alumnes descobreixin aquesta fauna marina en directe a les acaballes dels cursos escolars. En el cas d'enguany, els grans reforços tenen lloc als termes de Salou i Tarragona, amb 6 i 5 nous biòtops cadascú, respectivament.
Molts alumnes van d'excursió al juny a veure els parcs de biòtops de la Costa Daurada
Aquests parcs de biòtops es troben dins la zona reservada al bany, a uns 100 metres de la costa, i volen concentrar tots els avantatges: benefici mediambiental per a l'entorn, atractiu com a activitat estiuenca, tasques de sensibilització... cada cop són més i més variades les espècies que formen els esculls en aquests indrets i s'arrelen a la Costa Daurada a través d'aquesta proposta pionera.
Altafulla és el municipi que acumula més biòtops, amb un total de 38, si bé enguany ha decidit congelar aquesta acumulació progressiva per tal de realitzar un estudi mediambiental en profunditat. Torredembarra amb 34 i Tarragona amb 31 són els altres grans exemples d'aquesta nova aposta per un renovat sistema d'abalisament amb accent ecològic, que va néixer el 2012 i que ja s'estén com el gran dominador de la Costa Daurada amb més de 130 exemples i amb la perspectiva de seguir augmentant.