Imatge d'un moment de l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat de Cambrils del 18 d'agost del 2017

Cambrils recorda les víctimes en el cinquè aniversari dels atemptats del 2017

Familiars, institucions, cossos de seguretat i ciutadans han fet ofrenes florals al Memorial per la Pau

Cambrils ha recordat aquest dijous les víctimes de l'atemptat terrorista que es va produir al municipi el 18 d'agost del 2017, la matinada posterior a l'atac de la Rambla de Barcelona. L'acte s'ha fet al passeig Marítim, lloc on es van produir els fets, amb la presència de familiars de les víctimes, institucions, cossos de seguretat i emergències i veïns i veïnes.

Com a record i homenatge a les víctimes dels terroristes, els assistents a l'acte han col·locat una flor blanca sobre el Memorial per la Pau que es va crear. Desenes de veïns del municipi s'han acostat a l'acte i han guardat un minut de silenci escrupolós durant l'esdeveniment, que s'ha allargat durant 25 minuts.

L'única intervenció durant l'acte ha anat a càrrec de l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, que ha desitjat que actes com aquest «serveixin per prevenir l'odi i el terrorisme». Klein ha recordat que aquella nit «va arribar la foscor» al municipi amb un atemptat que va acabar amb una persona morta i set més de ferides, a més de cinc terroristes abatuts.

Minut de silenci escrupolós

L'acte ha començat amb un minut de silenci escrupolós i la interpretació del 'Cant dels Ocells' per part de dos violoncel·listes. Posteriorment, representants polítics, cossos de seguretat, serveis d'emergències, col·lectius que van col·laborar aquella nit i membres de diferents comunitats religioses han fet una ofrena floral al Memorial per la Pau.

L'acte ha finalitzat amb tres infants, deixant anar uns globus blancs en senyal de desig de pau mentre els músics interpretaven l'Himne d'Europa. En acabar, tothom qui ho ha volgut ha pogut col·locar flors blanques al memorial.

El manifest recorda que els cambrilencs van ser «colpejats durament per la violència irracional»

L'Ajuntament de Cambrils ha fet un manifest en el qual s'ha recordat que el 18 d'agost del 2017 els cambrilencs van ser «colpejats durament per la violència irracional», que va transformar la calma del passeig Marítim «en l'escenari de la irracionalitat més gran a la que el fanatisme d'unes persones pot conduir».

El text, que intercala el català i el castellà, apunta que cinc anys després «el record d'aquelles hores continua molt viu». «Un record trist, però serè. Sense rancúnia, però sense oblit», s'indica. El manifest, que s'adreça a tota la ciutadania del municipi i a les famílies que ho van «perdre tot», posa en valor la tasca dels serveis d'emergències, cossos policials i brigades municipals.

«Ens sentim víctimes de segona»

Maria Teresa Mariné, representant de l'Associació de Víctimes del Terrorisme 11-M i de dues persones afectades per l'atemptat, ha lamentat que els de Cambrils «se senten víctimes de segona». En aquest sentit, ha insistit que «tots ho són, els de Barcelona, els de Cambrils i els d'Alcanar». A més, ha criticat que si bé en el primer moment sí que van estar acompanyats per l'administració, des de fa temps «se senten molt desemparats».

Mariné ha afegit que «les institucions han d'estar al seu servei, i no les víctimes anar-hi darrere». Finalment, ha assegurat que alguns afectats no han estat reconeguts com a víctimes, especialment aquells que van patir ferides mentals i no pas físiques.