Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un gat al carrer Torremolinos de Salou, amb un ciclista de fons.

L'Ajuntament de Salou acreditarà amb un carnet els alimentadors dels gats de carrer

Al municipi hi ha dues associacions i una cinquantena d'alimentadors que s'encarreguen de gestionar les colònies

Un gat al carrer Torremolinos de Salou, amb un ciclista de fons.
Actualment les colònies de gats als carrers de Salou són gestionades per dues associacions animalistes. | I. Alcalá

L'Ajuntament de Salou ha estrenat aquest mandat una regidoria de Defensa i Protecció Animal. Entre les polítiques que vol impulsar aquesta nova àrea en els pròxims mesos està la implantació d'un sistema de carnets pels alimentadors dels gats de carrer,  una qüestió que fa anys que el consistori té al calaix. Les dues associacions de voluntaris  que vetllen pel benestar d'aquests animals a Salou urgeixen a establir aquest sistema que ja funciona en molts altres municipis i acabar amb les denúncies.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La regidora de Salut i Defensa i Protecció Animal, Beatriz Morer, manifesta a TarragonaDigital que «volem tenir un control exhaustiu de totes les colònies que estiguin identificades i de les persones que alimenten els gats». El primer pas, explica, és contractar una empresa que faci un estudi de la situació actual a Salou, localitzant totes les colònies i identificant els exemplars, un a un, determinant el seu sexe i si estan esterilitzats  o no.

Beatriz Morer: «Volem que els gats estiguin controlats, esterilitzats, ben tractats i sans»

«Un cop tinguem les colònies controlades, podrem donar una formació a les persones que donen menjar i lliurar els carnets d'alimentadors», apunta la regidora. L'objectiu, segons avança, és poder-los donar abans que acabi l'any 2020. «Volem que s'actuï des d'un únic objectiu comú, que els gats estiguin controlats, esterilitzats, ben tractats i sans», afirma.

A Salou hi ha dues associacions  que s'encarreguen de gestionar les colònies de gats, Sos Gat Salou i Huellas Callejeras Costa Daurada. Compten amb més de 50 alimentadores i calculen que existeixen una vuitantena de colònies repartides pel municipi.

Multes de 100 euros per donar menjar a animals al carrer

Actualment, les ordenances de Civisme  i de Tinença d'Animals de l'Ajuntament de Salou prohibeixen de forma expressa «alimentar els animals a la via pública, als espais públics i/o a les portalades, finestres, terrasses i balcons sense autorització municipal». Fer-ho és considerat com a infracció  lleu i comporta una multa  de 100 euros.

Tot i això, en el cas de les colònies de gats, la regidora assegura que es pot alimentar amb una excepció que concedeix l'Ajuntament. «Per això hem de fer un estudi  en detall de quines colònies tenim i les persones que s'encarreguen de la seva alimentació», detalla. Des de les entitats, però, lamenten que la Policia Local encara continua interposant denúncies.

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Sos Gat Salou va néixer fa set anys i des de la seva creació reclama la implantació d'aquest sistema a la capital de la  Costa Daurada. Tot i que celebra els avanços que s'estan fent, la seva presidenta, Laura Lozano, lamenta que «tots els protocols de l'ajuntament van massa lents». «A Salou hi ha molts gats i moltes colònies. Portem més de 1.500 gats esterilitzats  i prop de 500 adopcions  de gats que hem tret del carrer. Es nota que ja n'hi ha menys, però és un procés que és molt lent», explica. 

Parlen les entitats: «La policia ens para moltes vegades i ens trobem amb problemes amb veïns»

«Amb el carnet podríem anar més tranquil·les i tenir la seguretat que ningú no ens pot dir res per alimentar els gats. Ara ens para moltes vegades la policia  i ens trobem amb problemes amb veïns. Som les primeres interessades en què això estigui regulat, que les colònies estiguin netes i no cridar l'atenció», apunta la presidenta de Sos Gat Salou.

Sobre aquesta qüestió, Beatriz Morer considera que «un cop aquestes persones tinguin la base formativa i tinguin el seu carnet d'alimentador, és molt més fàcil fer entendre el veïnatge que estan fent un bé per a la comunitat. Si aquests gats estan ben controlats, no poden traspassar cap malaltia  i poden ser controladors de plagues  com ara les rates».

«Si hi ha alimentadors que no ho fan bé i embruten, cal denunciar-los, però necessitem els carnets per regular-ho»

«Ens sentim molt desprotegides per part de l'Ajuntament. No hi ha cap coordinació amb la Policia i segueixen arribant les multes. Fa molts anys que estem lluitant per tenir els carnets d'alimentadors; és molt urgent», denuncia Ana Nevado, presidenta de Huella Callejeras Costa Daurada. «Si hi ha alimentadors que no ho fan bé i embruten, cal denunciar-los, però necessitem els carnets per regular-ho», reclama.

Així mateix, Nevado considera que els carnets d'alimentadors també comportarien «un avenç a nivell social per a Salou, per fer veure que els gats de carrer són animals urbans que conviuen amb nosaltres i que els hem d'acceptar. La nostra feina és controlar la població i curar-los quan estan malalts»

Impuls al sistema CER (Captura, Esterilització i Retorn)

Aquestes entitats, a més d'alimentar els felins i de promoure les adopcions, s'encarreguen de gestionar les colònies aplicant el sistema CER (Captura, Esterilització i Retorn). Per dur a terme aquestes tasques, l'Ajuntament concedeix una subvenció  anual de 1.500 euros a repartir entre les dues associacions, una quantitat que les entitats veuen del tot insuficient i que podria incrementar-se a partir del pròxim exercici.