Dau astrològic

Combat contra les pseudociències a l'Hospitalet

Dins del cicle 'Curiositats Científiques' l'enginyer i escèptic Ferran Tarrasa desmunta creences acrítiques populars com l'astrologia, l'homeopatia o el moviment anti-vacunes.

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili i la Diputació de Tarragona col·laboren durant tot aquest mes de gener de 2019 en l'organtització del cicle 'Curiositats Científiques', una sèrie de tres xerrades de divulgació molt interessants que es va iniciar el dia 14 amb Ulugh Beg i l'observatori de Samarcanda i es tancarà el dei 28 amb Rosalind Franklin i l'estructura de l'ADN, dues conferències a càrrec de l'investigador i divulgador científic Javier Castelo Torras. Entremig, ahir, l'enginyer nuclear Ferran Tarrasa va parlar sobre Escepticisme, pensament crític i sentit comú. Hi vam anar a treure el cap.

Cicle Curiositats Científiques

L'escenari del cicle és la sala Bonet Castellana, la sala d'actes dedicada a l'insigne arquitecte dins del Centre Cultural Infant Pere de l'Hospitalet. Un equipament magnífic, contigu a la biblioteca, que es va omplir amb una setantena llarga de persones, entre elles l'alcalde Alfons Garcia i diversos regidors i regidores. Tots ells, com tot l'auditori, molt ben vestits i fent molt bona olor, cosa que s'agraeix en aquesta era de perfumeria pirata de supermercat. Fa goig veure com el flux de riquesa de la Central revereix no només en el sector immobiliari i automobilístic sinó també en l'apartat de la imatge personal.  El ponent, el Doctor Ferran Tarrassa, també està vinculat a ANAV, el pulmó econòmic de la zona. Enginyer nuclear doctorat amb una tesi sobre els residus radioactius, actualment és el Cap d'Enginyers de la Central d'Ascó. La seva afició és la divulgació científica, molt enfocada al moviment de l'escepticisme i el combat contra la xarlataneria i la pseudociència.

Tarrasa és un excel·lent comunicador.  La seva xerrada va desmuntar, entre la refutació científica i la ridiculització de les superxeries, quatre de les creences paracientífiques més esteses popularment. Amb un marc teòric previ i fent quatre pinzellades molt oportunes sobre Filosofia de la Ciència, va copsar tot l'interès dels assistents. Després ho va aplicar en exemples concrets.  El primer va ser l'Astrologia, una disciplina que, segons afirma, no ha variat en dos mil anys, des que el matemàtic grecoegipci Claudi Ptolemeu la va codificar al segle II. Per si aquesta evolució inexistent de l'Astrologia no indiqués ja una difícil adscripció al mètode científic, Tarrassa va demostrar que ni els seus principis tenen cap lògica, ni la influència dels astres pot influir en el caràcter de les persones ni, per descomptat, els seus resultats són homologables científicament en cap dels estudis que se n'han fet.

La conspiració lunar

Ferran Tarrasa
Ferran Tarrasa desmunta les teories negacionistes de l'arribada dels humans a la Lluna | TarragonaDigital.com

Després, va ser el torn de refutar les suposades proves que Armstrong i Aldrin no van arribar mai a trepitjar la Lluna. No només Stephen Curry i Iker Casillas n'han dubtat, fa més de cinquanta anys que el tema és recurrent. Sobretot basat en les ombres estranyes de les fotografies, la il·luminació o la famosa bandera que suposadament onejava sense atmosfera. Ferran Tarrasa va donar explicacions raonables per tots els dubtes, amb gran delectança per la teoria que la bandera americana penjava d'una barra de dutxa corredora i per això semblava que onegés.

Més divertida, teatral impactant va ser la seva encíclica contra l'homeopatia. Són conegudes les dissolucions en micres dels principis actius en aquests suposats medicaments, però no és usual veure-ho reflectit a escala. Una píndola homeopàtica és comparable a una gota d'aigua en deu piscines olímpiques, és a dir una proporció tendint a zero. A més, com l'astrologia, l'homeopatia és una pseudociència que no ha evolucionat en dos-cents anys. Per demostrar que l'efecte mèdic és impossible, l'enginyer es va empassar les noranta pastilles de Sedatif d'una capsa, un sedant homeopàtic. Que segons va dir costa 11 euros i animo des d'aquí a l'Ajuntament o a la diputació que se li sufragui l'import com a material de laboratori, encara que no hagi guardat el tiquet.

L'origen del moviment anti-vacunes

Per acabar, el Doctor Tarrasa va atacar un tema no tan lleuger. Si bé l'homeopatia és un frau, el seu consum és inocu i com a molt et pot donar un mal de panxa. El tema dels anti-vacunes és més delicat. Es data l'origen d'aquest moviment fa només vint anys, quan  el metge britànic Andrew Wakefield  va publicar a la prestigiosa revista Lancet un article on relacionava la vacuna triple vírica amb casos d'autisme en nens. L'article, per fons i metodologia, va ser desacreditat i Wakefield va ser acusat de frau i va perdre la llicència mèdica al Regne Unit. Tanmateix, les seves tesis van trobar ressò als Estats Units, en sectors relacionats amb el trumpisme, i la convicció de la nocivitat de les vacunes s'ha acabat estenent per Europa (amb gran implantació a França), malgrat que aquesta nova religió ha mort nens i és un evident perill públic.

En tots aquests aquests casos, la manca de base i rigor científic és palmària. Així doncs, per què la societat els continua donant carta de naturalesa? La resposta pot tenir a veure amb la política, la propaganda, el dolor, la impotència o la simple superstició. En el fons, la batalla immemorial entre Ciència i Fe continua més viva que mai.

Ferran Tarrasa
L'auditori Bonet Castellana atent a la teoria de les ombres lunars de Ferran Tarrasa | TarragonaDigital.com