Imatge de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

La Cooperativa de Cambrils entra en concurs de creditors: els escenaris pels afectats

L'entitat cambrilenca encara ha de pagar 13,5 milions d'euros arran de la fallida de la secció de crèdit de l'any 2015

La Cooperativa Agrícola de Cambrils ha entrat en concurs de creditors, després que el Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona hagi acceptat la sol·licitud que havia fet l'entitat cambrilenca. Així ho ha informat Ràdio Cambrils, que ha explicat que s'ha decidit fer aquest moviment donada la situació d'insolvència i amb l'objectiu d'evitar la liquidació, un fet que provocaria els afectats per la fallida de la secció de crèdit no cobressin els diners que encara han de rebre.

En aquest sentit, la notícia ja s'esperava i no ha estat cap sorpresa. Fa dues setmanes, durant l'assemblea de la Plataforma d'Afectats per la fallida de la Cooperativa, l'advocat Lluís Salas va explicar als assistents que el jutjat acceptaria el concurs voluntari de creditors.

Cal recordar que el 22 de desembre de 2015 es va produir la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils, deixant un forat de 32,5 milions d'euros. L'entitat es va comprometre a través d'un pla de viabilitat a retornar el 40% del capital afectat de forma inicial i la resta en setze anys.

Els anys 2020 i 2021, la Cooperativa no ha fet cap pagament, tot i que s'havia compensat els anys anteriors, quan havien abonat més diners dels previstos. Ara com ara, els clients han rebut uns 19 milions d'euros i encara estan pendents de retornar 13,5 milions d'euros.

Les dues opcions que tenen ara els afectats

L'entrada de la Cooperativa Agrícola de Cambrils en concurs de creditors obre un nou escenari per a les persones afectades, ja que hauran d'arribar a un nou acord amb l'entitat per cobrar els diners encara pendents. Així ho ha explicat el president de la Plataforma d'Afectats, Dani Pallejà, en declaracions a 'Ràdio Cambrils', en què ha afegit que hi haurà dues opcions i que la decisió no serà conjunta, sinó de cada persona individualment.

La primera opció pels afectats és cobrar el deute pendent en 10 anys, però amb una quitança del 33%. La segona possibilitat és cobrar la totalitat del deute, però en un termini de 14 anys. Segons Pallejà, l'opció més profitosa és la segona, que permet recuperat tot el capital, encara que a més llarg termini.