Imatge de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

Novetats sobre la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils

L'entitat proposa als afectats reformular el pagament dels 13,5 milions d'euros que encara hi ha pendents

Novetats sobre la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils de l'any 2015. Segons ha avançat 'Revista Cambrils', l'entitat ha proposat reformular l'acord de pagament vigent. Actualment, encara s'han de retornar 13,5 milions d'euros i, ara, la cooperativa ha plantejat dues possibilitats als afectats per a fer-ho.

D'una banda, ha suggerit una quitança del 33% del capital pendent de cobrar, mentre que la resta es dipositaria en els pròxims deu anys. La segona opció preveu el retorn complet dels diners en un termini de catorze anys.

Els afectats ho decidiran el pròxim mes de gener en assemblea

La Plataforma d'Afectats convocarà una assemblea el pròxim mes de gener per valorar les dues propostes. El seu portaveu, Dani Pallejà, ha explicat que «és el mateix escenari que al primer trimestre de 2016, però amb més de la meitat de diners recuperats». Per Pallejà, l'escenari més optimista seria signar el nou acord de pagament al llarg de 2022 i recuperar-ho tot en catorze anualitats, fins a l'any 2036.

El portaveu de la Plataforma d'Afectats ha assenyalat a l'ACN que la situació «es complica una altra vegada», però ha insistit que hi estaran pendents. En aquest sentit, els advocats de l'entitat estan estudiant els esborranys que la cooperativa els ha proporcionat. Ara, resta pendent un pla de viabilitat que acompanyi el pla de pagament que es vol reformular.

La pròxima setmana es compleix el sisè aniversari de la fallida

El 22 de desembre de 2015 es va produir la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils, que va deixar un forat de 32,5 milions d'euros. L'abril de 2016, el Jutjat Mercantil de Tarragona va ratificar el pla de viabilitat, que en el seu moment va evitar el concurs de creditors. La cooperativa es va comprometre a retornar el 40% del capital afectat de forma inicial i la resta en setze anys.

Durant els primers deu anys, s'havia de pagar anualment el 3,2% dels diners atrapats. Ara bé, els anys 2016 i 2017, la cooperativa va avançar més diners dels que s'havien previst en el pla de pagament, arribant fins al 6,4% cada any. El 2018 es va pagar el 3,2% corresponent, però el 2019 ja no es va abonar la quantitat acordada.

El 2020 i aquest 2021 no es va fer cap pagament i en cas que l'any 2022 es repetís, la cooperativa estaria incomplint l'acord de refinançament actual.