Representants del sector turístic aquest dilluns a Salou

La Costa Daurada posa en marxa una estratègia per pal·liar la pèrdua del turisme rus

L'any 2019, els turistes procedents de Rússia van representar el 18% de les pernoctacions a la destinació

El conflicte bèl·lic a Ucraïna, arran de la invasió de l'exèrcit rus al país, ha provocat víctimes mortals, destrucció i milions de refugiats. Així mateix ha destruït l'economia ucraïnesa i ha provocat sancions contra Rússia, un fet que de retruc afecta l'arribada de turisme. Una de les destinacions afectades és la Costa Daurada, que ja treballa per pal·liar la pèrdua dels turistes russos, que l'any 2019 van representar el 18% de les pernoctacions.

En aquest sentit, la destinació turística centrarà els seus esforços a ampliar la quota dels principals mercats europeus, com el britànic i el francès. En aquest sentit, les administracions —locals, autonòmiques i nacionals— i els empresaris han acordat aquest dilluns un pla que preveu accions de promoció i campanyes publicitàries per atraure turistes de França i el Regne Unit.

Així mateix, també es vol diversificar els mercats emissors de turistes, fent promocions a països com Alemanya, Itàlia, Suïssa, Bèlgica i els Països Baixos. L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que «hem començat un camí de desestacionalització i les previsions ens fan pensar que podem tenir una bona temporada, però evidentment hem de mitigar la caiguda del turisme rus».

Accions publicitàries a TripAdvisor i Expedia

Entre les diverses accions que es duran a terme per mitigar la caiguda del turisme rus durant la temporada d'estiu, està previst que es facin dues campanyes publicitàries a les plataformes TripAdvisor i Expedia, entre l'1 d'abril i el 10 de juny. En aquest sentit, s'invertiran 300.000 euros, que estaran cofinançats per Turespaña, Turisme de Catalunya i les plataformes digitals.

En aquest sentit, també es promouran viatges d'agències de viatge, mitjans de comunicació i 'influencers' per captar potencials turistes. També es faran presentacions de les destinacions i de l'oferta als principals mercats europeus. Les accions estan adreçades especialment al turisme familiar i a les persones que cerquen un destí de platja amb una oferta complementària de gastronomia, patrimoni històric i artístic.

El director general de Turespaña, Miguel Sanz, ha explicat que «amb el Regne Unit hi ha programades enguany més de 330.000 places d'avions per Barcelona i Reus i hem d'ajudar a les línies aèries a omplir-los; amb aquest pla també hem identificat altres mercats que tenen un comportament positiu, com són Bèlgica, Països Baixos. Suïssa, Itàlia i Alemanya, tot i que caldrà veure es comportaran aquest estiu amb motiu de la guerra».

L'impacte del turisme rus a Espanya

Aquestes dades s'han donat a conèixer durant una trobada a Salou, que ha comptat amb l'assistència, entre d'altres, del director general de Turespaña, Miguel Sanz, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer. En aquest sentit, Sanz ha destacat que, durant el 2019, la despesa turística dels russos a Espanya va tenir un impacte de 1.400 milions d'euros, mentre que a la Costa Daurada el 18% de les pernoctacions van ser russes.

Durant la seva intervenció, Ferrer ha recordat que l'impacte del turisme rus aquest estiu ja estava condicionada per les normatives sanitàries europees, ja que Europa no ha validat la vacuna russa Sputnik.