Un per un els deu terroristes de Ripoll, un any després dels atemptats

L'aixecament del secret de sumari dels atemptats del 17 i 18 d'agost fa públics nous detalls sobre els gihadistes | I qui falta per trobar? Els Mossos tenen una llista amb persones vinculades a la cèdula

Ni a la policia espanyola, que s'hi va trobar diversos cops a la presó, ni als Mossos, que no el tenien al seu radar, ni tampoc a la gent de Ripoll que anava a la mesquita, tot i que ara sí que familiars dels terroristes asseguren que veien alguna cosa estranya en aquell home que havia canviat els seus fills, però ningú va dir res. Dels deu terroristes implicats en els atacs, dels que s'han pogut identificar fins al moment, vuit ja són morts. Van morir a Alcanar, a Cambrils i a Subirats. O bé sota les runes del xalet convertit en laboratori per fabricar explosius o sota el foc dels Mossos d'Esquadra que van poder evitar una desgràcia major.

Els deu terroristes de la cèdula de Ripoll

1. Abdelbaky Es Satty

L'imam de Ripoll. Mort en l'explosió d'Alcanar la nit del 16 d'agost de 2017. 45 anys. Tots els informes dels Mossos d'Esquadra asseguren que aquest home, que ja havia estat detingut per tràfic de drogues i havia estat vinculat a una cèdula gihadista de Vilanova i la Geltrú, va ser l'autor intel·lectual dels atacs. Ell va dissenyar els atemptats que la cèdula de Ripoll volia fer a Barcelona el dia 20 d'agost. L'explosió d'Alcanar ho va precipitar tot. Els investigadors de la lluita antiterrorista també han pogut confirmar que l'imam de Ripoll va ser qui va radicalitzar als terroristes durant els mesos abans dels atacs i també va ser l'encarregat d'organitzar la cèdula per desplaçar-se a Alcanar i iniciar la fabricació d'explosius. A la casa d'Alcanar, a més del seu cos, es va trobar documentació seva i documents cridant a la Guerra Santa.

És una de les claus més fosques de tota la investigació. El CNI i la Guàrdia Civil han acceptat que mentre va ser a la presó el van visitar fins a quatre cops, tot i que ho emmarquen en la lluita contra la radicalització. Però ningú va notar res. Tampoc a Ripoll. Familiars dels terroristes van explicar als Mossos, tal com es recull en els informes que va fer la Comissaria General d'Informació, que l'imam feia crides a la lluita armada des de la mateixa mesquita que ell controlava. Ningú ho va detectar fins que va ser massa tard.

2. Youseff Aalla

Mort en l'explosió d'Alcanar la nit del 16 d'agost de 2017. 20 anys. Va ser un dels primers terroristes en arribar al xalet ocupat a la urbanització Montecarlo, junt amb Younes Abouyaaqoub es van empadronar a la casa i fins i tot van cobrar ajudes econòmiques de l'Ajuntament d'Alcanar. Va ser un dels terroristes més radicalitzats, segons els informes dels Mossos d'Esquadra. Era consumidor de droga fins dos anys abans dels atemptats, quan va ser captat per l'imam de Ripoll.  Va ser un dels terroristes que més canvis d'aspecte va experimentar durant la radicalització. És un dels homes que surt a les imatges, juntament amb Younes Abouyaaqoub, fabricant explosius a Alcanar, i és un dels homes que va anar amb el conductor de la Rambla de Barcelona a comprar productes per fabricar explosius. L'explosió del xalet el va enxampar amb l'imam a la casa, el seu cos va ser trobat sota les runes fet trossos. Proves d'ADN van poder confirmar, com es sospitava, que era ell.

3. Mohamed Houli Chemlal

Detingut a Alcanar la tarda del 17 d'agost. 20 anys. Estava ingressat a l'hospital quan els Mossos el van relacionar amb l'atemptat i va ser detingut. Ara està a la presó de Valdemoro, en presó preventiva, acusat de terrorisme, a l'espera de judici. Es va salvar de morir sota la runa del xalet d'Alcanar, ja que estava a la terrassa en el moment de l'explosió, va quedar ferit i va ser traslladat per una ambulància a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. No era dels més radicalitzats i fins i tot va assegurar davant dels Mossos d'Esquadra que va tenir coneixement dels atemptats que preparaven dos mesos abans i que va proposar fer-ho de nit per fer deixar menys víctimes. Després de vint hores des de l'explosió, els Mossos van detenir-lo i interrogar-lo al mateix hospital.

4. Younes Abouyaaqoub

El carnisser de la Rambla. Va estar fugit des del 17 d'agost i va ser batut a Subirats el 21 a la tarda. 18 anys. Va estar molts cops a Alcanar, hi va estar empadronat amb Youseff Aalla, i des del xalet va ajudar en la fabricació dels explosius i a la planificació dels atemptats.  El dia 16 no estava a Alcanar, es trobava a Ripoll. Allà va ser vist parlant amb Mohamed Hychami el matí de l'atemptat. Va pujar en una furgoneta blanca i va marxar. A les cinc de la tarda va entrar a la Rambla i va matar tretze persones. Va córrer cap a la Boqueria, escapant-se de la gent que encara no sabia què havia passat. Un turista el va intentar aturar però va cridar «bomba» per evitar que el retinguessin. Quan va arribar a Zona Universitària, a la Diagonal, va matar un jove de Vilafranca que acabava d'aparcar i va marxar direcció Sant Just Desvern, on va ser trobat el cos del noi.

La policia encara no sabia qui era, però era l'home més buscat d'Europa. El dia 19 els Mossos van publicar la seva imatge per demanar col·laboració ciutadana i el 21 d'agost, dilluns, a primera hora de la tarda, va ser abatut quan va ser trobat gràcies a la trucada d'un ciutadà. Dos Mossos van obrir foc quan va mostrar un cinturó amb explosius i va cridar «Al·là és gran».  Va caure a terra i es va tornar a aixecar. Els Mossos van tornar a disparar i va morir. Allà es va acabar la fugida de l'home que havia sembrat el caos a Barcelona feia quatre dies.

Tres dels terroristes: Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub i Youseff Aallaa a Alcanar.
Tres dels terroristes: Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub i Youseff Aallaa a Alcanar. | TarragonaDigital
 

5. Driss Oukabir

Detingut a Ripoll la tarda del 17 d'agost. 28 anys. Les furgonetes que s'havien llogat per fer els atemptats estaven al seu nom i la seva cara va començar a córrer després de l'atemptat de Barcelona. Oukabir caminava per Ripoll, prop de la comissaria dels Mossos, quan va ser detingut. En la seva primera declaració va explicar que el seu germà, Moussa Oukabir —mort a Cambrils— li havia demanat la documentació per llogar una furgoneta per fer una mudança. Va assegurar que no tenia res a veure amb la cèdula terrorista però el jutge Fernando Andreu, qui ha liderat les investigacions, el va tancar a presó provisional, on segueix. Diversos testimonis protegits que han declarat davant del jutge els darrers mesos han donat a Driss Oukabir un paper important en la cèdula gihadista. Se'l va veure en diverses ocasions al xalet d'Alcanar, convertit en laboratori d'explosius, i també, la tarda del 16 d'agost, amb Younes Abouyaaqoub a Osona. Els investigadors de la policia sospiten, i així ho han anat avalant les declaracions dels testimonis protegits, que va tenir un paper important en l'organització dels atemptats. Era, junt amb l'imam, un dels terroristes de més edat del grup.

6. Mohamed Hychami

Abatut a Cambrils la matinada del 18 d'agost. 24 anys. És un dels terroristes que surt a les imatges que es van trobar el mòbil d'Alcanar amb Younes Abouyaaqoub manipulant els explosius i fabricant granades de mà. Va ser un dels encarregats d'anar a buscar les furgonetes que els terroristes van llogar el dia 16 d'agost i que volien omplir d'explosius per fer l'atemptat del 20 d'agost. Sis dies abans de l'atemptat va ser a París, tal com s'ha pogut saber de les imatges que es van trobar en un mòbil sota les runes d'Alcanar. El matí de l'atemptat de Barcelona va ser a Ripoll amb Younes i després es va desplaçar fins a Cambrils.  Allà es va trobar amb la resta d'integrants de la cèdula i després de passar per Riudecanyes va morir abatut per un agent dels Mossos al passeig Marítim. Tenien intenció de morir matant, però l'arma llarga del policia ho va aturar.

7. Omar Hychami

Abatut a Cambrils la matinada del 18 d'agost. 21 anys. Igual que el seu germà, Mohamed Hychami va néixer a Mrirt, al centre del Marroc, i també va morir al mateix lloc, al passeig Marítim de Cambrils. Ara estan enterrats en una tomba secreta en aquest poble del Marroc, quan la seva família va poder traslladar el cos. Va ser el terrorista que es va poder escapar dels trets del mosso a la rotonda de Cambrils i que va ser abatut a 500 metres per agents de paisà de la policia catalana. Treballava en una empresa de construcció de Vic i el dia de l'atac de Cambrils va enviar un missatge al propietari de l'empresa, va semblar que s'acomiadava. Havien forjat una relació d'amistat els dos, però mai va saber què estava tramant el terrorista.

8. Al-Houssaine Abouyaaqoub

Abatut a Cambrils la matinada del 18 d'agost. 22 anys. És el germà del conductor de la Rambla de Barcelona. Va participar en l'atac a Cambrils quan ja sabia que el seu germà havia matat més d'una desena de persones al centre de la capital de Catalunya. A les imatges de les càmeres de seguretat se'l veu tranquil mentre esperava que els seus companys de cèdula acabessin de comprar per marxar cap a Riudecanyes.  Treballava de repartidor d'una botiga de kebabs de Ripoll, feia sortides a la muntanya i era una persona, com els altres, i segons els seus coneguts, «normal». Tot i que en alguna ocasió havia penjat missatges críptics a Facebook, res molt allunyat dels escrits habituals de joves de la seva edat. El seu cotxe era a Alcanar en el moment de l'explosió però no apareix a la investigació fins el dia 17 a la tarda, a Cambrils.

9. Said Aalla

Abatut a Cambrils la matinada del 18 d'agost. 19 anys. Els investigadors i els informes dels Mossos d'Esquadra creuen que va ser el conductor de l'Audi A3 que va bolcar a Cambrils després de ser disparat pels Mossos. El cotxe era del seu germà Mohamed, que també va ser detingut i després deixat en llibertat, però el feia servir sovint.  El mateix cotxe el van fer servir per anar a París, dies abans de l'atemptat de Barcelona. Els Mossos van trobar la seva targeta de crèdit a la furgoneta que es va trobar a l'AP-7 i que havia abandonat Mohamed Hychami després de patir un petit accident.

Imatge d'un dels terroristes, amb una de les furgonetes llogades, al peatge de Cambrils
Imatge d'un dels terroristes, amb una de les furgonetes llogades, al peatge de Cambrils | Colpisa

10. Moussa Oukabir

Abatut a Cambrils la matinada del 18 d'agost. 17 anys. Durant les primeres hores després de l'atemptat de Barcelona va ser considerat l'autor de l'atropellament. El seu germà Driss va ser detingut a Ripoll i va assegurar que la furgoneta l'havia llogat el seu germà amb la seva documentació. La foto va començar a córrer com la pólvora aquella tarda del 17 d'agost. Els Mossos creien que era l'autor de l'atropellament i que s'havia desplaçat fins a Cambrils, per, amb la resta de terroristes, fer l'atac a la vila marinera, però les imatges no lligaven i tampoc els tempos. Finalment es va poder confirmar que el petit dels Oukabir havia mort a Cambrils sota el foc dels Mossos i que hi havia una altra persona, encara lliure, que era el conductor de la Rambla. Com amb la resta dels terroristes de Ripoll, ningú va saber que s'havien radicalitzat fins al punt de convertir-se en terroristes, la prevenció antiterrorista va fallar, amb Moussa i amb els altres nou integrants d'aquesta sinistra cèdula gihadista.

Els dos detinguts, ara en llibertat

Els Mossos d'Esquadra van detenir també a dues persones l'endemà de l'atemptat. Estaven relacionats amb els terroristes de Ripoll però després de declarar davant del jutge Fernando Andreu, a l'Audiència Nacional, van ser deixats en llibertat. Salah el Karib era el propietari d'un locutori a Ripoll. Des d'aquest establiment  havia fet gestions pels terroristes però com a clients, va explicar al jutge que els hi va comprar bitllets per viatjar al Marroc i que també els va aconseguir altres passatges per diferents viatges, però que és una cosa que fa normalment per persones marroquines del municipi quan li demanen. Ni els Mossos ni Andreu van poder provar cap relació més enllà que aquesta amb la cèdula terrorista que liderava Es Satty.

Mohamed Aalla, el germà de dos dels terroristes morts, a l'Audiència Nacional.
Mohamed Aalla, el germà de dos dels terroristes morts, a l'Audiència Nacional. | TarragonaDigital

 

El germà de Youseff i Said Aallaa, Mohamed, també va ser detingut per la policia catalana el matí del 18 d'agost. El cotxe que va causar el pànic a Cambrils anava al seu nom. Els Mossos volien comprovar qui eren els morts abatuts a Cambrils i quan van comprovar la identitat del titular del vehicle, el van trobar viu i el van detenir. De camí a Madrid ja va explicar que el cotxe anava al seu nom però que el feia servir el seu germà Said, el més petit dels tres. També durant el viatge cap a l'Audiència Nacional va saber que el seu germà Youseff havia mort sota la ruta d'Alcanar i que un dels cossos trobats a Cambrils era el del seu germà Said. Després de declarar davant del jutge, va ser deixat en llibertat i va tornar cap a Ripoll amb taxi.

Les persones que falten per trobar

De les noves informacions que s'han fet públiques arran de l'aixecament del secret de sumari de les investigacions del cas, s'ha conegut que hi ha persones que van estar relacionades amb els terroristes de Ripoll, Barcelona i Cambrils que encara no han estat detingudes o que no van ser abatudes per la policia durant els atacs. Entre d'altres hi ha un home d'uns 40 anys que va ser vist amb Younes Abouyaaqoub a Ripoll el matí del 17, quan ja se sabia que Alcanar havia implosionat. Junt amb Mohamed Hychami van marxar de la capital del Ripollès amb una furgoneta de lloguer. Algunes persones el relacionen directament amb Es Satty, però els agents de la Comissaria General d'Informació encara no saben qui és ni quin paper va jugar en la cèdula terrorista.

Els Mossos també tenen a la seva llista un jove que va ser al xalet d'Alcanar dies abans de l'atemptat i que va ser vist per Mohamed Houli Chemlal. És un noi que anava amb una samarreta del Barça, tal com va explicar Houli Chemlal als Mossos un mes després de l'atemptat, quan agents de la policia catalana el van visitar a la presó.  El terrorista, aconsellat pels seus pares, va voler donar més detalls de la cèdula als investigadors. Segons s'ha pogut saber dels informes que s'inclouen en el sumari del cas, aquest jove s'havia reunit en diverses ocasions amb Es Satty.

Les últimes hores dels terroristes de Cambrils: «Camí sense retorn»