Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El documental «Pactes de Silenci» explica l'estafa de la Residència Montemar

El film es va projectar per primera vegada a Cambrils ahir a la tarda al Casal de la Gent Gran

En l'estrena del documental «Pactes de Silenci», hi van acudir antigues treballadores de la Residència Montemar de Cambrils.
En l'estrena del documental «Pactes de Silenci», hi van acudir antigues treballadores de la Residència Montemar de Cambrils. | Oleguer Domènech.

 

El documental «Pactes de Silenci», dirigit per Toni Navarro, es va presentar a Cambrils ahir a la tarda al Casal de la Gent Gran. El film explica el cas de BB Serveis, l'empresa que gestionava, entre d'altres, la Residència d'avis Montemar de Cambrils o el centre comercial Port Halley de Vila-seca. Sobretot se centra en com la mala praxi de l'empresa va afectar els ancians usuaris del servei, els seus familiars i també els treballadors.

S'explica que aquesta empresa, després de la crisi de la construcció, com tantes altres, va orientar-se a oferir serveis i guanyar concursos públics. El problema comença quan BB Serveis no dona el servei que se li encomana en els concursos guanyats. El documental parla que en pocs anys, l'empresa guanya uns 90 concursos i algun dels testimonis, fins i tot dubta de la netedat de com s'aconsegueixen les adjudicacions.

BB Serveis no compleix les seves obligacions

Aquest volum de concursos fan que en tot l'estat, l'empresa sigui responsable de cuidar uns 100.000 avis i doni feina a més de 2.000 persones. En un principi tot funciona bé. De fet, en el cas de la Residència Montemar de Cambrils no hi ha problemes i es guanya una bona reputació entre els veïns de Cambrils. Fins al 2011, quan l'empresa comença a pagar menys del que toca als treballadors i tard. La situació cada cop s'agreuja més. L'empresa arriba a deure set mesos als treballadors i tampoc paga als proveïdors i al servei de càtering. Es calcula que els responsables de l'empresa desvien 35 milions d'euros.

S'explica també que cada ancià paga a la residència entre 1.500 i 3.000 euros però, en canvi, estan desatesos. Treballadores de l'empresa expliquen a la càmera que no tenen el material necessari per treballar, com bolquers, compreses, esponges, tovalloletes, gels, sabó, coberts o plats per menjar i que el servei de bugaderia estava més espatllat que en funcionament. Aquesta situació comportava que elles mateixes haguessin de rentar la roba a mà o fins i tot portar productes per a poder netejar. O fins i tot asseguren que si un avi es quedava sense roba neta li posaven la d'algú altre que en tingués de sobres.