Dos socorristes amb el dron de rescat aquàtic a la platja Llevant de Salou

Un dron de rescat aquàtic, la novetat a les platges de Salou aquest estiu

Funciona a control remot amb un rang de comunicació de 500 metres | Estarà a la Cala Crancs l'1 de juliol

Les platges de Salou comptaran amb un nou «socorrista» aquest estiu. L'Ajuntament de Salou ha reforçat el servei amb un dron de rescat aquàtic. La màquina anirà teledirigida des de la sorra. El seu servei començarà l'1 de juny a la platja de Llevant i passarà a cala Crancs l'1 de juliol. El consistori salouenc ha presentat l'eina per garantir el servei de salvament del municipi que, des de fa cinc anys, no ha registrat cap víctima mortal a les platges. 

Els serveis del dron

El dron  podrà ser utilitzat per donar servei tant a víctimes conscients com inconscients  i requerirà entre un i dos socorristes per realitzar la maniobra de salvament: un per dirigir el vehicle i l'altre per donar assistència a la víctima.

A més, pot actuar en dos escenaris diferents de rescat aquàtic. En cas que la víctima estigui conscient, el socorrista pot enviar l'aparell fins al punt on estigui la persona i, així, s'agafi a l'aparell i sigui transportada fins a la sorra. D'altra banda, si la víctima està inconscient, una parella de socorristes s'encarregarà de la maniobra. D'una part, un dels professionals dirigirà el dron des de terra, mentre que l'altre anirà fins al punt on estigui la víctima tripulada pel dron. Un cop estigui amb la persona, l'agafarà i la portarà a terra, on se li faran les maniobres de salvament pertinents.

L'aparell pesa tretze quilos i té la capacitat de navegar a una velocitat  de quatre metres per segon. El gerent de l'empresa Servitur, Juanmi Soriano, explica que aquestes característiques «permetran actuar de manera molt més ràpida que en un rescat convencional».

Un dels trets principals del dron és el control remot, que es pot realitzar fins a 500 metres de la costa. També incorpora una càmera submergible per visualitzar millor la víctima.  Pròximament, s'estudia incorporar-hi un sistema de walkie-talkie per poder-s'hi comunicar en el cas que aquesta estigui conscient.