L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp

L'ermita de la Roca de Mont-roig del Camp declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

La protecció de BCIN inclou el vial d'accés, el camí vell i el subsol

El Govern ha acordat aquest dimarts declarar Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric, l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, a Mont-roig del Camp. Així mateix, ha delimitat l'entorn de protecció del monument del municipi del Baix Camp. L'al·lusió més antiga a l'ermita figura en el testament de Guillem de Tarragona, atorgat l'any 1230, on consta una deixa a favor de la Mare de Déu de la Roca.  

L'ermita està ubicada en un indret singular de domini sobre el territori, carregat de valors simbòlics i representatius. És un santuari marià que està situat en els estreps de la serra de l'Areny, prop del poble de Mont-roig del Camp. L'ermita està situada sobre el cim de la roca que s'alça a l'oest del municipi i l'indret on es troba, ric en troballes arqueològiques de diferents èpoques, és un espai declarat d'interès natural.

La talla de la Mare de Déu ha patit diverses substitucions al llarg de la història. Així, la que es venera en l’actualitat és una còpia que va ser entronitzada el 8 de setembre de 1980. Es tracta d’una talla de fusta obra de l’artista Francesc Javaloy, realitzada conjuntament amb l’escultor Bru Gallard, afaiçonada a la cera siliconada i policromada pel pintor Icart.

La protecció de BCIN inclou el vial d'accés, el camí vell i el subsol

El Santuari de la Mare de Déu de la Roca està edificat en un sostrat topogràfic que defineix i condiciona les seves arquitectures edificades al llarg del temps. Els límits del monument queden definits pels elements arquitectònics construïts i els elements topogràfics amb traces de l'acció humana pròxims i directament relacionats amb les parts edificades.

Segons el Govern, es considera monument el conjunt edificat definit en planta pels seus murs de tancament perimetrals, seguint el mur de contenció de la plaça d'accés i els murs exteriors de l'església, sagristia i hostatgeria posterior, així com el promontori de roca vermella que sosté tant l'ermita com la Capella de Sant Ramon amb la plaça pavimentada.

S'inclou també l'espai empedrat de l'arribada del vial públic d'accés a l'ermita del camí de la Mare de Déu de la Roca, així com part del camí vell, que conté basses i altres elements d'infraestructures hidràuliques i marques, per determinar, excavats a la roca probablement d'origen prehistòric. La protecció abasta també el subsol de tot el perímetre.

El procés per declarar l'ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp va començar abans de la pandèmia, però el coronavirus va aturar-ho fins ara, que el Govern ha aprovat la declaració del monument com a BCIN.