Imatge d'un dels cartells de la protesta que han fet aquest dimecres, 25 de setembre, al ple de Salou.

ERC esclata contra Junts al ple de Salou per la moció que vol modificar la llei de manifestacions

Un grup d'una trentena d'independentistes ha protagonitzat una protesta al saló de plens aquest dimecres, 25 de setembre, davant l'aprovació de la proposta de Sumem per Salou, PSC, Cs i PP

Aprovada la moció per demanar al Congrés dels Diputats una modificació de la Llei Orgànica 9/1983 reguladora del dret de reunió i manifestació. El ple de l'Ajuntament de Salou ha tirat endavant la proposta presentada pels grups municipals de Sumem per Salou-Junts, PSC, Cs i PP en un debat tens que ha comptat amb les protestes d'un grup d'independentistes a la bancada del públic i l'oposició frontal d'ERC, que consideren la moció una «involució democràtica» i un atac contra el dret de manifestació.

Una trentena d'independentistes ha seguit el debat de la moció al saló de plens amb cartells reivindicatius en defensa de la llibertat d'expressió i de manifestació. Entre ells es trobaven alguns dels líders d'ERC al territori com la presidenta del partit al Camp de Tarragona, Irene Aragonès, el diputat Jordi Salvador o el senador Josep Rufà. Després de l'aprovació del text, la majoria d'ells ha abandonat la sala entre crits de protesta contra els regidors que han votat a favor de la proposta.

Míriam Martínez (ERC): «Aquesta moció de màrketing representa una falta de respecte i un greu atac als drets»

Les crítiques per part del sector independentista han posat el focus en els regidors de Junts que estan integrats dins del partit de l'alcalde Granados, Sumem per Salou. Els acusen d'alinear-se al costat dels partits del 155 i d'atemptar contra els drets fonamentals. «Vosaltres sabeu en pròpia pell que l'empresonament de polítics no respon a criteris legals com tampoc ho fa aquesta moció. Són criteris ideològics», ha reblat  la regidora d'ERC Míriam Martínez, qui ha apel·lat directament als regidors de Junts per demanar-los que trenquessin la disciplina de vot «per respecte als vostres presos polítics».

Un dels moments de tensió després de l'aprovació de la moció al ple de Salou.
Un dels moments de tensió després de l'aprovació de la moció al ple de Salou. | I. Alcalá

 

La regidora republicana ha considerat la proposta una «clara persecució cap a l'independentisme» i ha qualificat d'inacceptable «defensar que l'exercici d'un dret fonamental afecta la bona convivència en l'espai públic i la garantia de la pau social».  «50 furgons de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en hotels de Salou és una excel·lent imatge pel turisme?», s'ha preguntat entre els aplaudiments de bona part del públic.

Granados: «Estem defensant el municipalisme. Que ningú s'ho prengui com un atac ideològic»

L'alcalde, Pere Granados, ha defensat que la moció no fa referència a cap partit ni a cap ideologia i ha assegurat que aquest estiu s'han produït més manifestacions a la zona turística a banda de la Passejada per la República.  «Volem que sigui el mateix municipi, i no des d'un despatx de Barcelona o de Madrid, qui pugui decidir sobre la realitat municipal. Això és defensar el municipalisme, que ningú s'ho prengui com un atac personal o ideològic», ha expressat. 

Per la seva banda,  el portaveu de Sumem per Salou, Jesús Barragán, ha acusat els regidors republicans de «mentir i manipular per crear un estat d'alarma interessada i innecessària» i ha defensat que «els que aprovem aquesta moció no posem límits a un dret ni votem donar potestat a l'alcalde per autoritzar o no una manifestació».  Tanmateix, el regidor ha assegurat que la proposta pretén garantir l'exercici del dret de manifestació dels ciutadans amb plena seguretat i, alhora, «l'exercici d'altres ciutadans a no sentir-se perjudicades les seves llibertats, les seves sensibilitats i els seus interessos». «No creiem que Salou s'hagi de convertir en altaveu sistemàtic i permanent de causes, manifestacions i protestes que s'aprofiten de la seva rellevància i capacitat de ressò», ha manifestat.

Imatge de la votació al plenari de setembre a l'Ajuntament de Salou.

Instant de la votació on s'ha aprovat la moció per modificar la llei de manifestacions. | I. Alcalá

El portaveu del PSC de Salou, David González, ha insistit que aquesta moció no es produeix arran de la Passejada per la República. «Es pot manipular com es vulgui, però la moció és molt clara i no va en contra del dret de manifestació i de reunió», ha dit. Ha destacat, a més, que la potestat per modificar els itineraris de les manifestacions haurà d'anar avalada per informes tècnics.

Des de Ciutadans, Pere Lluis Huguet  ha remarcat que la petició per modificar la llei no respon a cap arbitrarietat i que «en cap moment pretenem limitar dret de manifestació. Només demanem respecte a l'autonomia municipal». «Som conscients que és un tràmit dificultós i que possiblement caurà en l'oblit la petició als grups parlamentaris, però la defensem perquè és el millor per al nostre municipi i per evitar perjudicis», ha dit el portaveu del PP, Mario García.