PortAventura resol el conflicte i fa extensiu l'ERTO a prop de 1.500 treballadors fixos discontinus

L'empresa es compromet a incloure tot el personal fix dins de l'expedient a partir de l'11 d'abril

Després d'anunciar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fa dues setmanes, la gran incògnita sobrevolava entre els treballadors fixos discontinus de  PortAventura World,  que s'havien d'incorporar amb l'obertura del parc aquest passat cap de setmana i que representen el gruix de la plantilla. En un primer moment, davant la impossibilitat d'obrir portes, el resort de la Costa Daurada va presentar un expedient que afectava només uns 300 empleats d'estructura, amb feina els 12 mesos de l'any. Des d'aleshores, els sindicats havien reclamat incloure dins de l'ERTO els 1.500 treballadors discontinus  que també s'han quedat sense feina i que ara es veuran protegits amb aquesta prestació.

L'empresa assumirà la part que no cobreixi l'atur fins al 90% del sou de cada empleat

Després de diversos dies de negociació, la direcció de l'empresa va comunicar la decisió de presentar un nou ERTO en una reunió amb els sindicats aquest dilluns 30 de març. Al llarg de la tarda també va fer arribar la notícia a la plantilla a través d'un correu electrònic on detallava que «la duració d'aquesta mesura serà temporal mentre es mantingui la situació de força major». 

Tots els treballadors amb contracte fix discontinu s'acolliran a l'expedient de regulació amb les mateixes condicions  que ja es van anunciar. És a dir, que PortAventura assumirà la part que no cobreix l'Estat perquè els afectats percebin el 90% del seu sou  mentre es mantingui el parc tancat. Així mateix, pel que fa a la plantilla d'estructura, als 300 treballadors  que inicialment es van acomiadar —un 70%—, ara s'hi afegiran una cinquantena més, deixant el parc amb el mínim de personal possible.

El Departament de Treball ja va advertir PortAventura que havia de fer un nou ERTO amb tota la plantilla fixa

Des d'UGT i CCOO han celebrat la decisió presa per la direcció  del parc, tot i que han estat crítics amb la demora amb què arriba, després de setmanes d'incertesa. Davant les negatives de l'empresa a incorporar el personal fix dins de l'ERTO, UGT va portar la qüestió al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que els va donar la raó. A través d'una circular, Treball ordenava que les empreses que no havien trucat els seus treballadors discontinus per incorporar-se, ho havien de fer perquè es poguessin acollir a les prestacions estatals per a aquests casos excepcionals.

Segons apunten fonts sindicals, la situació de molts d'ells és límit, ja que han esgotat les seves prestacions  i confiaven a incorporar-se al seu lloc de treball aquest mes de març per obtenir ingressos. Cal apuntar que el nou ERTO es farà extensiu, a partir de l'11 d'abril, al conjunt de treballadors fixos discontinus, independentment de si treballen set o nou mesos a l'any.

El futur financer del resort, en mans de l'evolució de la pandèmia

En paral·lel a l'ampliació de l'ERTO, aquest dilluns també s'ha donat a conèixer que l'agència de ràting nord-americana Moody's  ha rebaixat la nota per al perfil de crèdit del parc d'atraccions. En el seu informe, Moody's publicava un seguit de problemes als quals s'enfronta el resort propietat d'Investindustrial per culpa de la crisi sanitària, amb pèrdues  d'ingressos que poden arribar fins al 50%.

Així mateix, l'agència calcula que PortAventura disposa de prou matalàs financer  per mantenir el parc completament tancat fins a finals de juny. Si l'activitat continua aturada, Moody's alerta que es posarà en risc la liquiditat  de l'empresa.