Un dels carruatges participant als Tres Tombs de Sant Antoni a Cambrils passant per davant de l'ermita de la Mare de Déu del Camí.

Esmorzar popular, els Tres Tombs i ball a la festa tradicional de Sant Antoni a Cambrils

Ajuntament i Cooperativa Agrícola organitzen la festa aquest cap de setmana del 18 i 19 de gener

Cambrils commemorarà el seu passat agrícola aquest cap de setmana amb la celebració de la tradicional festa de Sant Antoni. Aquesta festa de la pagesia, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola, omplirà el barri antic del municipi de cavalls, genets i carruatges.

Dissabte 18 de gener, esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola

Els actes de Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball, començaran amb l’esmorzar popular del dissabte 18 de gener a partir de les 9 hores a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola a la carretera de Montbrió. Els tiquets costaran 4 euros i inclouran llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita. A les 9:15 hores, començarà la 12a trobada d’intercanvi de plaques de cava i a partir de les 10 hores hi haurà una jornada de portes obertes. Durant tot el matí es vendrà el Tortell de Sant Antoni.

L’endemà diumenge, 20 de gener, durant el matí  les cavalleries es concentraran a l’avinguda Independència per participar en l’acte central del programa. A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals.

Cavalcada dels Tres Tombs i ball amb orquestra al Palau d'Esports

Seguidament, s’iniciarà  la cavalcada dels Tres Tombs  amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago. El recorregut passarà per avinguda Independència, Verge del Camí (Ermita), avinguda Baix Camp, carrer Jacint Verdaguer i Verge del Camí.

Per acabar la festa, l’Orquestra Europa oferirà un concert a les 18 hores i el ball de Sant Antoni a les 19 hores al Palau Municipal d’Esports. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei. Durant el ball també es vendrà tortell de Sant Antoni.

 

  

Els orígens de la festa de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni se celebra en un moment clau per al cicle agrícola,  en el marc de la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l’any i aplega les festivitats de tres sants amb barba: Sant Pau Ermità (15 de gener), Sant Antoni Abad (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener).

Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques.