Mont-roig del Camp vol gestionar els terrenys de l'actual via de tren

Ja ha encarregat un estudi per als seus usos | Correspon al Ministeri deixar-la d'utilitzar i desmantellar-la, encara sense data

Mont-roig del Camp vol avançar-se als esdeveniments i ja està planificant què fer amb els terrenys que actualment ocupa la via de tren. Així ho ha explicat el seu alcalde, Fran Morancho, en una trobada amb la premsa. El batlle ha afirmat que han encarregat un estudi per planificar com organitzar tota aquesta zona una vegada el Ministeri de Foment hagi desmantellat l'actual via de tren, que s'ha de veure desmuntada amb l'entrada en marxa de la nova planificació ferroviària.

Tot plegat és competència del Ministeri, que ha d'encarregar-se, en primer lloc, de posar en funcionament la via nova, que ha de suposar que els municipis de Cambrils, Salou, Mont-roig i l'Hospitalet deixin de tenir una barrera física al mig del terme municipal. Una vegada en marxa la nova via, s'ha de desmantellar l'actual, una tasca que també correspon al Ministeri, així com la de tornar a deixar els terrenys que ara ocupa la via amb un aspecte similar al que tenien quan es va construir. És aquí on Mont-roig del Camp ha començat a avançar feina.

Les alcaldies dels quatre municipis afectats, en una imatge d'arxiu
Les alcaldies dels quatre municipis afectats, en una imatge d'arxiu | ACN

 

«El que sí que hem fet és encarregar un estudi a un despatx d'arquitectes, del nostre àmbit, de Riudecanyes a Cambrils, què és el que hi passa i com són els accessos que podem tenir. Hem dit 'escolta, això passarà a ser nostre, serà permeable, digues per on podrà passar la gent, per on no podrà, on fer bosses d'aparcaments, accessos a platja...». D'aquesta manera, confien, el Ministeri sabrà quines obres fer l'endemà mateix que s'hagi desmantellat la via.

Demanaran a Adif que els cedeixi els terrenys

Fran Morancho considera poc probable que, a curt termini, es posi en marxa el projecte del tramCamp, un tramvia que hauria d'unir els municipis de l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig, Cambrils, Salou i Vila-seca a través d'un híbrid entre tren i tramvia, i que acabaria arribant a Tarragona i Reus. «De la mateixa manera que no hi ha una data d'obertura de la nova via», explica,  «ni molt menys hi ha un compromís ferm per part de la Generalitat per dir 'aquí portarem el tramvia, ja estan aquí els diners, i això serà d'aquí a dos anys'».

Imatge d'arxiu d'un dels trams de via que s'haurà de desmantellar
Imatge d'arxiu d'un dels trams de via que s'haurà de desmantellar | Roger Segura.

 

Mentre això no passi, explica Morancho, «el que volem és convertir aquest espai en una via verda; al pròxim ple aprovarem un acord per demanar a Adif que ens cedeixi els terrenys per on passa l'actual via conservant la qualificació urbanística. En qualsevol moment que es vulgui fer passar un tramvia, els terrenys hi serien; mentrestant, fora ferro, fora pedres i a gaudir d'aquest espai».

Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp, durant la trobada amb la premsa
Fran Morancho, alcalde de Mont-roig del Camp, durant la trobada amb la premsa | Jordi Olària Gras

 

El tren-tramvia, una possibilitat hipotètica

De fet, l'alcalde de Mont-roig considera que la inversió que requereix la infraestructura d'un tramvia és massa alta en relació al volum de població que se'n podria beneficiar. «Hi ha la gran necessitat, per la població que tenim entre Miami i l'Hospitalet, de fer un tramvia?, jo crec que no. Ara, que la Generalitat té aquesta disposició, nosaltres no direm que no, evidentment que no».

Pel que fa a la posada en marxa de la nova via ferroviària i el desmantellament de l'actual, Morancho admet que, encara que hi hagi el compromís del Ministeri, la seguretat absoluta no hi és mai. En aquest cas, però,  l'Ajuntament té constància que des del Ministeri ja s'ha començat la fase de verificació de la via, prèvia a la seva posada en marxa. A més, assegura, «hi ha una empresa pròpia d'Adif que es dedica a desmuntar que ja té consignat el pressupost per desmuntar-la quan comenci a funcionar la via nova».

Render d'un dels trams que es remodelaran de l'Avinguda Barcelona de Miami Platja.
Render d'un dels trams que es remodelaran de l'Avinguda Barcelona de Miami Platja. | Ajuntament de Mont-roig del Camp

 

Les obres de la Nacional s'inauguraran al mes de març

Les festes de Sant Josep, el 19 de març, tenen Miami Platja com a escenari principal, a Mont-roig, i serviran, enguany, per obrir al públic algunes de les obres que, actualment, estan en marxa. Es tracta del Parc de les Oliveres o la Pista d'Estiu, dos equipaments que no s'inauguraran amb cap acte específic, sinó que s'incorporaran al programa de les festes perquè s'inaugurin de manera informal amb alguns dels actes previstos.

El que sí que comptarà amb una inauguració més mediàtica serà l'avinguda de Barcelona. Es tracta de la carretera N-340, la Nacional que divideix Miami Platja i que quedarà convertida en un quilòmetre de via més amable per als vianants que per als cotxes. Hauran suposat un any i mig d'obres, una actuació sobre 35.000 metres quadrats i una inversió de 4,5 milions d'euros.

Render d'un dels trams que es remodelaran de l'Avinguda Barcelona de Miami Platja.
Render d'un dels trams que es remodelaran de l'Avinguda Barcelona de Miami Platja. | Ajuntament de Mont-roig del Camp

 

Ha de suposar, creu l'alcalde Fran Morancho, una revitalització per al nucli de Miami. Tot i que es començarà a poder-hi circular a finals de gener o principis de febrer, quedaran encara algunes actuacions menors que s'enllestiran fins al mes de març. Es tracta del projecte estrella d'aquest mandat per al govern de Mont-roig, un mandat en el qual s'hauran invertit 21 milions d'euros en quatre anys segons Morancho, una xifra que «en els temps que corren i el municipi que som, estem contentíssims».

Satisfet amb l'acord de govern

Quan falten menys de cinc mesos per a les eleccions municipals, l'alcalde de Mont-roig valora positivament el pacte de govern actual. Assegura, de fet, que a partir del mes de maig vinent també s'haurà de governar amb pactes. En aquest sentit, afegeix, «si els partits es mouen a escala local únicament, les opcions són moltes, però si es mouen en clau nacional, es redueixen les solucions».

Apunta que, en el cas de Mont-roig i Miami, hi ha dos conceptes que divideixen els partits, els votants o els candidats. Per una banda, com arreu, la qüestió nacional. Per l'altra, però, al municipi també pesa la divisió entre Mont-roig i Miami; una separació que, reflexiona, es correspon força amb la nacional, amb l'independentisme fort al nucli de Mont-roig i l'unionisme majoritari a Miami.

Imatge d'arxiu d'un plenari de Mont-roig del Camp
Imatge d'arxiu d'un plenari de Mont-roig del Camp | Cedida

 

Valoració desigual de la gestió de l'aigua i la neteja

Mont-roig del Camp gestiona l'aigua a través d'una empresa municipal, un servei del qual l'equip de govern en general i l'alcalde en concret, està satisfet. Un sentiment oposat al que els genera el servei de neteja viària i de recollida de brossa, executat per l'empresa del Consell Comarcal del Baix Camp Secomsa. Tot i que considera que s'ha anat arreglant els darrers mesos, l'alcalde afirma que estan «descontents per la descoordinació en neteja viària i recollida de brossa».

Balanç positiu de la planificació educativa

«Tenim el compromís que per al curs 2020-2021 estigui construït el nou institut», explica Morancho. Es tracta d'un centre que ha de donar servei al nucli de Miami Platja, i que ha d'ubicar-se en un punt entre les dues escoles que hi ha. Des del govern local es veu com un objectiu que s'ha hagut de lluitar perquè el Departament d'Ensenyament de la Generalitat decidís executar.

«Teníem un problema de fuita d'alumnes, quan acabaven l'ESO, del nucli de Miami», recorda el batlle. «Tot i que tenien l'opció de pujar a Mont-roig, són 12 quilòmetres i costa, i teníem una fuita controlada de nens que anaven cap a Hospitalet, lògicament, molt més a prop, i això s'ha anat reconduint, i ara tenim molt consolidada l'oferta educativa del municipi, des de la llar d'infants fins al Batxillerat».