Camps agrícoles on està previst el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou i, al fons, muntanyes russes del parc d'atraccions PortAventura

La Generalitat avançarà el 80% dels diners per comprar els terrenys de BCN World

La venda s'ha de formalitzar abans del dia 5 d'octubre

Novetats sobre el projecte de  BCN World, impulsat per Hard Rock, als terrenys adjacents amb Port Aventura. La Generalitat  de Catalunya, mitjançant l'Institut Català del Sòl (Incasòl),  avançarà el 80% dels 120 milions d'euros per formalitzar els contractes de compravenda dels terrenys on s'ha de construir el futur complex d'oci. 

La venda s'ha de formalitzar abans del dia 5 d'octubre, que és quan s'acaba la  pròrroga de cinc mesos aprovada pel Govern. L'operació, segons ha avançat el diari 'Ara', es farà a tres bandes, Criteria (el hòlding d’inversions de La Caixa) vendrà la propietat a l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i aquest la transferirà a Hard Rock, l’encarregada de l’execució del complex.


Segons ha explicat el diari 'Ara', l'Incasòl  pagarà a Criteria amb  fons propis després d’aprovar una modificació del pressupost actual; mentre que Hard Rock abonarà l’import a l’Incasòl en tres terminis. En formalitzar el contracte, l’empresa californiana pagarà el 20% (24 milions d’euros més IVA); el 70% (84 milions d’euros més IVA) amb la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i el 10% restant (12 milions d’euros més IVA) amb la «inscripció del projecte de reparcel·lació als registres de la propietat que corresponguin» o bé «transcorreguts sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU en cas que el projecte de reparcel·lació no hagi estat inscrit per causes atribuïbles exclusivament al comprador».

L'Incasòl també hauria de respondre, segons el contracte entre La Caixa i el govern català, davant els antics propietaris dels terrenys fent-se càrrec de pagar les indemnitzacions, en el cas que el litigi actual se saldés donant la raó als antics propietaris en les reclamacions per retaxar els terrenys. 

Reaccions polítiques

El mes de març d'enguany es feia públic que el govern català autoritzava a l'Incasòl a iniciar el procés de compra dels terrenys a La Caixa. El projecte de BCN World ha estat objecte de múltiples picabaralles polítiques des de la seva gestació. Aquest dilluns, 7 de setembre, no ha sigut una excepció. 

L'executiva dels Comuns al camp de Tarragona ha denunciat, públicament, que el govern de la Generalitat va mentir al parlament quan va dir que el projecte BCN World / Hard Rock, no tindria cap cost pels catalans i catalanes. Segons els Comuns, «el govern sempre ens ha dit que no tindria cap cost  per la Generalitat. Sabem que Hard Rock podria executar l'opció de venda dels terrenys per 120 milions d'euros i el valor dels costos addicionals, sobre la qual l'Incasòl tindria l'obligació de recomprar durant 10 anys sempre que l'empresa notifiqués la voluntat de vendre amb un mes d'antelació».

Així mateix, la CUP també ha anat de pressa a l'hora de posicionar-se. Les anticapitalistes han qualificat de frau la notícia que la Generalitat avançarà el 80% dels diners per comprar els terrenys de BCN World. Les anticapitalistes han assegurat que «és un escàndol que el govern de Junts i ERC posi tots els esforços en salvar els mobles a La Caixa, arribant a transformar la Generalitat en  promotora immobiliària  primer, i ara en creditora». 

Aturem BCN World i GEPEC demanen la dimissió de Calvet i Aragonès per «mentir» sobre Hard Rock

Aturem BCN World i GEPEC-EdC han demanat aquest dilluns la dimissió del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, per haver «mentit» sobre el projecte de Hard Rock.