La Generalitat reclama 1,2 milions d’euros a l’Ajuntament de Cambrils per les obres del Teatre Auditori

El consistori va rebre la petició de la Generalitat el passat 30 d’abril

Ensurt, i dels grossos, per l’equip de govern municipal de l’Ajuntament de Cambrils.  El passat 30 d’abril la Direcció General de Cooperació Cultural del Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya  va reclamar al consistori cambrilenc 1.241.578,30 euros. El motiu: l’inacabat Teatre-Auditori de Cambrils. 

És el punt final, o més aviat punt seguit, perquè Cambrils encara pot presentar recurs a un projecte que fa prop de deu anys que està aturat i que els candidats responsables, Camí Mendoza alcaldessa i número 1 de la llista d’Esquerra; i Lluís Abella, regidor de Cultura i alcaldable de Junts per Cambrils, han mirat d’evitar  durant aquesta campanya electoral. 

Subvenció finalista per a un projecte que «ni està finalitzat ni funciona»

L’any 2005, l’Ajuntament de Cambrils es va presentar a una subvenció del Departament de Cultura per tal de finançar el crèdit d’1.024.307,10 euros de l’Institut Català de Finances destinat a la construcció d’un Teatre-Auditori. L’Ajuntament de Cambrils va rebre, en concepte d’aquesta subvenció, 921.876,39 euros.

Ara bé, els problemes sorgeixen pel fet que es tracta d’una subvenció finalista, és a dir, que els diners només es poden destinar a una finalitat en concret, en aquest cas el Teatre-Auditori. I és clar, el Teatre-Auditori encara no està acabat i així s’han encarregat de contrastar-ho amb els mecanismes de control del Departament de Cultura que asseguren no comptar «amb el certificat final d’obres» i «haver emès en data 28 de juliol de 2014 i en data 14 de desembre de 2015 actes d’inspecció en les quals es confirma que el Teatre-Auditori ni està finalitzat ni funciona».

Amb aquests antecedents, la conselleria de Cultura es va veure obligada a actuar i va ser contundent:  incoar un expedient de revocació total de l’esmentada subvenció. Aquest expedient es va resoldre, en primera instància, el 24 de juliol de 2017 però el 155 va causar que l’expedient de revocació caduqués.

A finals de l’any passat, concretament el 29 de novembre, la conselleria de Cultura va emetre una nova resolució d’incoació d’expedient de revocació total de l’esmentada subvenció. En data 12 de desembre de 2018 Cambrils va presentar al·legacions. 

Les al·legacions de l'Ajuntament de Cambrils

El consistori reconeix, implícitament, que el Teatre-Auditori no està acabat. Assegura, però, que un dels motius pels quals no han pogut passar de l’execució de la Fase I del projecte és «haver coincidit en el temps amb la delicada situació econòmica que ha patit l’Ajuntament». 

Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils i cap de llista d'ERC, i Lluís Abella, regidor de Cultura i alcaldable de Junts per Cambrils.
Camí Mendoza, alcaldessa de Cambrils i cap de llista d'ERC, i Lluís Abella, regidor de Cultura i alcaldable de Junts per Cambrils. | Cedida

 

Afirmen, també, que tenen llest «un avantprojecte de teatre auditori amb sala principal i serveis complementaris». Però per poder tirar endavant aquest projecte demanaven «aturar la revocació en curs». L’alcaldessa, Camí Mendoza, es va trobar amb la directora general de Cooperació Cultural i, entre altres, Mendoza va explicar que podrien pagar el deute pendent pel Teatre-Auditori amb el deute que el Departament de Salut té pendent amb el consistori cambrilenc. Deute que, tal com es va conèixer el passat 15 de maig, Cambrils cobrarà ben aviat.

Les al·legacions van ser desestimades per la conselleria i, amb data de 15 d’abril, es va aprovar la revocació de la subvenció.  Revocació que obliga a Cambrils, després de la resolució dels recursos corresponents, a pagar 1.241.578,30 euros, la subvenció atorgada més l’interès legal corresponent.

El PP demana la dimissió de Camí Mendoza

El Partit Popular de Cambrils ha sigut el primer en reaccionar a la notícia. De fet, en diferents manifestacions públiques David Chatelain, representant dels conservadors i alcaldable popular, ha sigut  l'únic membre del consistori que havia anticipat aquest escenari, la reclamació econòmica de la Generalitat de Catalunya.

Segons Chatelain «és un escàndol que s'oculti aquesta informació en plena campanya electoral». David Chatelain ha fet incís en el fet que «podem afirmar que tant l'alcaldessa, Camí Mendoza, com el regidor de Cultura, Lluís Abella, eren coneixedors de la resolució d'aquest expedient i mai van facilitar aquestes dades a l'oposició». 

L'alcaldable popular ha assegurat que, segons el seu parer, «és un autèntic escàndol ocultar que la Generalitat ja s'ha pronunciat sobre el Teatre-Auditori  però presumir que el govern català ha procedit a pagar al consistori el deute de les obres de l'Hospital Lleuger Antoni Gimbernat». 

«No ens queda més remei que demanar la dimissió de Camí Mendoza i reclamem explicacions públiques, tant per part d’ella com per part del regidor Lluís Abella. Els cambrilencs no poden confiar en qui els amaga una informació tan sensible de forma deliberada» ha reblat Chatelain.

També et pot interessar: