El president del Govern, Pere Aragonès, i el diputat de la CUP Carles Riera, abans de començar el ple al Parlament del 3 de novembre de 2021

El Hard Rock podria quedar fora dels pressupostos: El Govern li ofereix a la CUP

Han mostrat als capitalistes una nova proposta per aprovar els pressupostos del 2022

L'executiu ha ofert a la CUP una nova llista de pressupostos per l'any que ve, en la qual no es troba plasmat el projecte BCN World, que és la construcció del Hard Rock Café al Camp de Tarragona.

A més, també han deixat de banda la candidatura pels Jocs Olímpics d'Hivern fins que no s'hagi realitzat la consulta prevista pel 2022. Els anticapitalistes han enviat el document a les seves bases i debatran sobre això durant el cap de setmana.

El macroprojecte s'estanca

La proposta del Govern ha recollit dues reivindicacions socials que, des de la CUP, han vist amb bons ulls.

La primera té a veure amb el macroprojecte del Hard Rock Café al territori tarragoní. D'aquesta manera, s'inclouria una disposició addicional on aclariria que la Generalitat «no assumirà, en cap cas, cap cost», en referència a la construcció vinculada al BCN World. Unes declaracions que fan creure que el macroprojecte previst al Camp de Tarragona podria estancar-se.

Per altra banda, el Govern ha proposat als anticapitalistes la no formalització de candidatures als Jocs Olímpics d'Hivern «fins que no s'hagi realitzat la consulta ciutadana sobre aquest projecte prevista durant l'any 2022».

Més propostes per la CUP

El nou document que ha realitzat el Govern per aprovar els pressupostos del 2022 també inclou la retirada de la Generalitat de les causes contra manifestants si no se n'acredita l'autoria de lesions.

No obstant això, aquesta no és l'única iniciativa que l'executiu ha presentat als anticapitalistes. I és que el Govern acceptaria retirar les acusacions particulars dels set casos arran dels aldarulls del 30 de gener de 2018, a causa de la no investidura de Puigdemont. 

D'aquesta manera, ha suggerit iniciar un procés de revisió «sistemàtica», que podria fer efectiva la retirada dels casos en què «no es constati lesió de cap treballador públic o no se'n pugui acreditar l'auditoria». A més, l'executiu es compromet a canviar el paper de la Brimo als desnonaments i a rebaixar les ràtios en educació.

Decepció als pressupostos

L'última proposta de l'executiu no sembla convèncer als anticapitalistes, ja que, tal com ha assenyalat, els pressupostos que ha recomanat el Govern no són «els més expansius de la història» i han apuntat que «venen condicionats pels objectius d'estabilitat imposats per l'Estat i la troika», ficant com a exemple la xifra marcada per a fer «polítiques noves», que està «molt llunyana a la inicialment anunciada», que va ser d'uns 88 MEUR.

Ara caldrà esperar si el conseller d'Economia Jaume Giró, només voldrà buscar l'entesa amb els cupaires, o si accedirà a mantenir conversacions amb el PSC-Units.