Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les obres de consolidació de les restes de la torre de l'illot del Torn

L'Hospitalet de l'Infant comença les obres per consolidar i conservar les restes de la torre del Torn

La fortificació data del segle XVI i està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha iniciat aquest mes les obres de consolidació de les restes de la torre de l'illot de la platja del Torn. Es tracta d'una fortificació de defensa del segle XVI declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Amb aquesta actuació, que inclou treballs arqueològics i de consolidació de les restes d’aquesta torre de defensa circular el consistori pretén «continuar preservant el patrimoni històric i arquitectònic del municipi», segons ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz. L'Ajuntament va adjudicar les obres a l'empresa Rècop_Restauracions Arquitectòniques SL pel preu de 32.500 euros.

Segons les referències històriques, la torre del Torn va ser edificada a la platja que duu el mateix nom pels Ducs de Cardona al segle XVI, tot i que no se'n té constància documental fins al 1678, i que va ser destruïda pels anglesos el 17 de juny del 1813. Es tractava d’una fortificació de defensa contra els atacs de la pirateria berber, habituals i constants al llarg dels segles XVI i XVII a les costes catalanes.

Malgrat l’important grau de destrucció en què es troba, encara pot observar-se i interpretar-se la seva configuració perimetral i interior. És un edifici de planta circular, amb mur perimetral d’1,5 m d’amplada construït amb maçoneria de pedra irregular i morter de calç; se’n conserva una alçada mitjana de 2 m. El mur perimetral circular defineix una superfície interior de 60 metres quadrats. S’hi accedia a través d’una escala situada al costat nord-oest de l’illot, de la qual se’n conserven encara els quatre graons superiors. A l’interior, hi ha les restes de sis murs radials, d’uns 80 cm de gruix, que conflueixen cap al centre de la torre, i tenien funcions estructurals, per garantir la pervivència de la torre en cas d’atac. A la part central es configura un petit pati o estança que probablement permetia l’accés a una terrassa superior.

De la torre se’n preserva actualment una petita part dels murs perimetrals, amb una alçada mitjana de 2 m i els murs interiors d’uns 0,5 m d’alçada. Se suposa que després de la seva destrucció, el 1813, es produí un lent però progressiu procés d’enrunament, potser afavorit també per les marees, fins a arribar a la pràctica desaparició.

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant apunta que, tal com es preveu en el projecte redactat pel despatx d’arquitectes Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SLP, l’objectiu de la intervenció que s’hi està fent ara és consolidar i conservar les restes de la torre de guaita de l’Illot del Torn i documentar al màxim aquestes restes amb una investigació arqueològica. No es faran reconstruccions més enllà de la consolidació i de les mesures per impedir que l’aigua s’escoli a la superfície interior dels murs.

Amb aquests treballs, que tenen un termini d’execució de  dos mesos, no es pretén dotar d’accessibilitat a la torre, que disposa de protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional, BCIN – Monument Històric. Així mateix, per donar a conèixer aquest monument, s’instal·larà a peu de l’Illot un faristol explicatiu, per contextualitzar-lo.

Tenint en compte l’especificitat de la construcció i el seu emplaçament, l’Ajuntament ha hagut de trametre el projecte a diverses administracions sectorials afectades per motiu de les seves respectives competències: el Servei de Costes de l'Estat a Catalunya, Servei Provincial de Costes, del Ministeri de Foment; el Servei de Gestió del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de  Cultura de la Generalitat de Catalunya.