ACTUALITZACIÓ - 12/03/2020 a les 16.15 hores
L'Ajuntament de Vila-seca ha informat aquest dijous que el Castell de Vila-seca no obrirà al públic fins a nou avís. Es tracta d'una de les mesures que ha pres el consistori per tal de col·laborar en la contenció del coronavirus que arriba només un dia després d'inaugurar l'equipament com a sala d'exposicions. Entre les restriccions impulsades per l'Ajuntament, a més, s'inclouen el tancament d'equipaments municipals com la Biblioteca Pública o el Conservatori, així com la cancel·lació d'activitats culturals i esportives.
NOTÍCIA - 11/03/2020 a les 17.30 hores
Després de molts anys d'espera, el Castell de Vila-seca obre portes definitivament aquest dimecres 11 de març. Ho fa amb una exposició única d'un dels artistes del segle XX més reconeguts a escala mundial, Antoni Tàpies. L'Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Vila Casas enceten així una col·laboració que convertirà el Castell de Vila-seca en la seu expositiva de la fundació al sud de Catalunya els pròxims quatre anys.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Una seixantena de gravats del fons Vila Casas que mai havien vist la llum
La mostra de Tàpies, que s'inaugurarà de forma oficial aquest dimecres al vespre, es podrà visitar fins a l'1 de novembre. Cada any, la Fundació Vila Casas programarà dues exposicions temàtiques amb pintures, fotografies i escultures del seu fons. En aquesta ocasió, la mostra 'Antoni Tàpies. La resistència del signe' porta a Vila-seca un recull d'una seixantena de gravats de l'artista, elaborats al taller de Joan Roma entre els anys 1989 i 1993, que no havien vist mai la llum.
Així ho ha explicat el director d'art de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, qui ha destacat que «aquesta mostra és una perfecta porta d'entrada a l'univers de Tàpies». L'exposició es completa amb el gravat original del logotip de la URV, dissenyat l'any 1992 per Tàpies i cedit per la universitat, i una escultura de l'artista barceloní exposada a la sala dels vitralls.
El director general de la Fundació, Joan Torras, ha remarcat la bona entesa amb l'Ajuntament de Vila-seca des que van signar el conveni amb l'exalcalde, Josep Poblet, el desembre del 2018. «És un honor immens per a nosaltres poder col·laborar en la creació d'un nou pol cultural a Castell de Vila-seca», ha apuntat, tot destacant que treure el seu fons artístic a diferents espais expositius «és una forma de fer país» i de posar en valor l'art contemporani.
Per a l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, «avui és un dia d'extrema felicitat». El batlle s'ha felicitat per haver complert el «repte importantíssim» que va suposar incorporar el Castell de Vila-seca al patrimoni municipal i dotar-lo de contingut. «Aquest és el punt d'inici per a la projecció cultural de Vila-seca i del conjunt del territori».
Un nou espai cultural amb vocació de territori
En aquest sentit, des del consistori volen convertir el Castell en un centre d'interpretació del repoblament del Camp de Tarragona. La regidora de Cultura, Manuela Moya, ha recordat els orígens de l'edifici, al segle XII, i ha explicat que «des d'aquí es va iniciar el repoblament del Camp de Tarragona i ara vol esdevenir el pol cultural del sud del país». Així mateix, Moya ha avançat que l'objectiu és que, més enllà de les exposicions de la Fundació Vila Casas, es pugui destinar alguna de les sales sense ús del Castell a l'exhibició d'artistes del territori.
Horaris i entrades del Castell de Vila-seca
Fins al 31 de maig, el Castell obrirà tres dies a la setmana: els dijous, de 10 a 14 hores; els dissabtes, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores; i els diumenges i festius, de 10 a 14 hores. L'horari d'estiu serà de dilluns a divendres, de 17 a 21 hores i els cap de setmana, de 10 a 14 i de 17 a 21 hores. L'entrada serà gratuïta fins al 30 de juny, tot i que per visitar l'exposició cal fer una reserva prèvia a través del web municipal.
A partir del juliol, accedir al Castell tindrà un cost de 3 euros l'entrada general; 1 euro la reduïda i seguirà sent lliure pels menors de 18 anys. D'altra banda es poden reservar visites guiades per a escoles i grups de 8 persones o més, amb un cost de 10 euros per persona.