El Castell de Vila-seca ha viscut deu dies de portes obertes després d'estar més de 13 anys tancat. Durant aquests dies, del 23 de febrer al 4 de març, un total de 8.789 persones han visitat el que va ser l'antic Castell de Solcina.
Procedents de tota la comarca, els milers de visitants han pogut gaudir de diversos espais i sales totalment rehabilitades, des d'on han pogut visionar audiovisuals sobre la Vila-seca d’avui, la seva història i els projectes de futur. D’entre aquests vídeos destaquen els relacionats amb la propera restauració del Celler Noucentista i el Pla Director de l’Estadi Municipal.
L'Ajuntament de Vila-secava adquirir l'edifici històric el 22 d'octubre del 2005 juntament amb el solar adjacent, i des de llavors, les obres de remodelació havien impedit visitar-lo. Situat al nord de l'actual nucli urbà de Vila-seca, a tocar del Celler Noucentista, el seu accés és immillorable i la seva silueta destaca per sobre del frondós pinar que l'envolta.
Prop de sis segles d'història
Documentat des de principis del segle XV, probablement en l'antiga ubicació de la fortificació romànica anterior, el Castell de Solcina fou propietat de l'Arquebisbat de Tarragona fins al segle XVII, quan el cònsol holandès Johan Kies Helmont en va adquirir la propietat, tot reconvertint-lo en una casa rural.
A finals del XIX, passà a mans d'Isidre de Sicart i Torrens, que sota les directrius i el projecte arquitectònic del sabadellenc Enric Fatjó i Torras, reconvertiren l'edifici en un palau d'estil neomedieval. En mans encara de la família Sicart, l'any 2005 fou adquirit per l'Ajuntament.
Tot plegat, un castell que ha estat en l'imaginari dels habitants de Vila-seca des de temps immemorials i que avui en dia resta com un dels elementspatrimonialsmés emblemàtics del municipi.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]