Manifestants amb cartells reivindicatius a Salou

Més de 300 persones es manifesten per reclamar l'obertura de l'oci nocturn i dels restaurants a Salou

La FECASARM presenta a Salut un pla pilot per reobrir els locals amb un «triple control» per evitar contagis

Més de 300 persones s'han manifestat aquest dijous a Salou (Tarragonès) per reclamar l'obertura de la restauració en horari nocturn i dels establiments de l'oci nocturn, que fa tretze mesos que estan tancats. Els manifestants s'han concentrat a la plaça Bonet, davant del club Nàutic, i han tallat momentàniament la carretera Barcelona. El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, ha denunciat que les restriccions són «desproporcionades» i «ineficaces» i ha exigit al Govern que implementi el pla pilot que han presentat aquest dijous. «Oferim una solució, amb un triple control de seguretat, un test previ, codi QR i desinfecció d'aire i superfície en temps real, que això dona moltes més garanties que les festes il·legals», ha assegurat.    

Els manifestants s'han aplegat a les sis d'aquesta tarda a la plaça Bonet de Salou per exigir la reobertura dels locals d'oci nocturn i per demanar que els restaurants puguin servir els sopars. En la protesta, els concentrats han lluït cartells reivindicatius amb lemes, com ara 'Passo gana, jo visc de l'hostaleria', 'Ajuts reals ja' o ' Els meus pares estan tristos', entre d'altres, i han fet sonar ben fort botzines, tambors, olles i paelles.

Durant l'acció, que s'ha allargat una hora, també s'ha tallat durant uns minuts la carretera de Barcelona. A més, diversos representants dels sectors afectats —restauració, comerç, hostaleria i oci nocturn— han intervingut per reclamar que arribin més ajuts i perquè els exonerin de pagar impostos i despeses per poder afrontar la difícil situació econòmica derivada del tancament.

Entre els manifestants hi havia el president de l'Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS), Eduardo Abenójar, que fa quatre dies es va declarar en vegada de fam per denunciar la precària situació que viuen. L'empresari diu que es troba fluix i té marejos i ha lamentat que cap autoritat s'hagi posat en contacte amb ell per explicar-li els motius de la vaga de fam. «Les ajudes han estat almoines, no arribem a pagar els mínims ni els lloguers; quan tens ingressos zero hauries de tenir zero despeses, ens estan cobrant tot injustament i nosaltres estem en la pobresa», ha denunciat Abenójar. Per això, ha exigit que els deixin reobrir i ha assegurat que els seus negocis poden esdevenir un «tallafoc» per evitar la propagació del coronavirus.

L'Esther Hierro, responsable d'una sala de ball i d'un bar-restaurant a Salou, també presenta a la protesta, ha lamentat que es mantingui el tancament dels seus negocis i ha considerat que es troben en una situació límit i insostenible. «Ja no podem més, no tenim cap certesa si podrem reobrir aquest estiu, l'any passat només vam estar oberts tres setmanes», ha assenyalat.

FERCASARM demana que s'autoritzin la prova pilot presentada a Salut

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha presentat aquest dijous al departament de Salut un pla pilot que ha de permetre reobrir el sector de l'oci nocturn i la restauració en la franja nocturna. El secretari general de l'entitat, Joaquim Boadas, ha explicat que es tracta d'un triple sistema de seguretat que consisteix en un test previ, els resultats dels quals es donarien a través d'una aplicació amb un codi QR i, també la instal·lació d'aparells de desinfecció d'aire i superfícies per ionització de peròxid d'hidrogen per fotocatàlisi.

A l'espera de l'aprovació de Salut, la prova pilot es faria a partir del 21 de maig en vuit o deu locals de Barcelona i inclourà entre vuit i deu locals i unes 2.000 i 3.000 participants. El representant de la patronal ha assegurat que el triple control que ofereix aquest sistema té una fiabilitat del 99,9% que contrasta amb la inexistència de mesures de seguretat de les festes il·legals. «Aquestes són els causants dels contagis dels quals nosaltres en paguem les conseqüències perquè les restriccions sobre el sector legal es mantenen o fins i tot s'accentuen, és incoherent», ha criticat.

Boadas confia que el sector pugui reobrir amb una «certa normalitat» a partir del 15 de juny gràcies a la implantació d'aquesta prova pilot. «No volem que es funcioni fins a les dotze de la nit i amb un 30% de l'aforament, això no seria la solució sinó la ruïna definitiva, si aquesta temporada no la salvem moltes empreses i milers de famílies s'arruïnaran», ha dit.

A la vegada, ha demanat a les administracions que canviïn la percepció negativa que es té de l'oci nocturn i vegin el sector com un «aliat» per combatre la corba de contagis: «Volem que no es vegi com un tema d'inseguretat que es treballi fins a les sis de la matinada sinó el contrari; el perillós és que la gent estigui fins a la matinada fent festes il·legals on no hi ha cap mena de mesura de seguretat, ni control d'aforament i on la gent està beuen de la mateixa botella i sense mascareta», ha tancat Boadas.