El ple municipal de Salou aprovarà aquest dimecres, 25 de setembre, una moció presentada pels grups municipals de Sumem per Salou, PSC, Ciutadans i PP relativa a la modificació de la Llei Orgànica 9/1983 reguladora del dret de reunió i manifestació. Després de la polèmica viscuda els dos darrers estius amb la celebració de la Passejada per la República al passeig de Jaume I i la contramanifestació convocada per sectors de l'unionisme, ara l'Ajuntament vol tenir la potestat per decidir, en última instància, per on passen les manifestacions al municipi.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«Acollir accions reivindicatives podria perjudicar l'activitat econòmica»
Els grups que defensaran la proposta al·leguen que aquest tipus de manifestacions poden perjudicar la imatge i el turisme de Salou: «El fet d’acollir accions reivindicatives o de protesta al carrer de col·lectius concrets (que volen donar el màxim ressò a la seva causa) podria generar malestar, preocupació i inquietud al visitant i, en conseqüència, podria perjudicar indirectament l’activitat econòmica de la zona afectada i, en darrer terme, la imatge de la destinació».
Per aquest motiu, la moció insta als diferents grups del Congrés dels Diputats a iniciar els tràmits per modificar la Llei Orgànica 9/1983 i que els ajuntaments puguin modificar l’itinerari i lloc on poder exercir el dret a manifestació dins dels seus termes. D'aquesta forma, considera, es garanteix el dret a la manifestació, i alhora queden salvaguardades les activitats pròpies del municipi, "tot garantint el respecte, la convivència ciutadana en l’espai públic i la pau social".
«Aquesta moció és un senyal alarmant de la involució democràtica que està patint l’Ajuntament»
El sector independentista salouenc ha engegat una campanya a través de les xarxes per tal d'omplir demà el saló de plens com a mostra de rebuig per aquesta mesura. ERC, l´únic partit que anirà en contra de la proposta, considera que la moció és «un senyal alarmant de la involució democràtica que està patint l’Ajuntament com a institució i que afecta directament a tots els convilatans de la població». Lamenta, a més, que Junts «comparteixi aquest punt de vista d’absoluta repressió i vulneració dels drets fonamental amb els partits del 155».
Cal recordar que el 23 d’agost de 2018 la Junta de Portaveus ja va acordar no autoritzar cap acte polític o reivindicatiu en diversos indrets de Salou, entre els quals hi havia el passeig de Jaume I. Un acord, però, que no té caràcter vinculant i que no ha impedit la celebració de manifestacions al cor turístic del municipi.