La notícia dels vuit joves multats a Tarragona per desobeir la prohibició de banyar-se a la platja del Miracle de principis d'aquesta setmana ha obert el debat sobre els protocols d'actuació en casos com aquests, molt habituals a la Costa Daurada durant els mesos d'estiu. El coordinador local de Socorrisme i Salvament a les platges de la capital, Hugo Núñez, matisa que «no és habitual que la Guàrdia Urbana hagi d'intervenir i calgui resoldre les desavinences amb sancions». Però, de vegades, passa.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«La immensa majoria d'aquests casos es resolen amb una senzilla explicació del socorrista en qüestió, i no hi ha cap problema més enllà», explica. Usuaris habituals de la platja, que coneixen la zona, i nedadors que s'endinsen mar endins són els casos més habituals. «Només en casos extrems on existeixi un risc per al banyista i per al socorrista es demana a la Guàrdia Urbana que faci acte de presència i ajudi a solucionar el xoc», aclareix. Demana que tothom es prengui seriosament les prohibicions, o bé expressades per l'autoritat del socorrista o bé a través de la bandera.
A la ciutat de Tarragona s'han sancionat 37 banyistes imprudents en el que portem d'estiu
Des que va començar l'estiu, la Guàrdia Urbana ha sancionat un total de 37 banyistes imprudents per no respectar les prohibicions de la bandera vermella i fer cas omís al personal de salvament marítim. Núñez explica que el nombre és mínim respecte al nombre de casos que es resolen amb l'explicació dels socorristes, verbalment i sense cap problema afegit. «Les multes són casos molt puntuals d'imprudències reiterades», expressa.
Diu que és incomptable la quantitat d'avisos emesos sense arribar al punt de sancionar ningú, tant a la ciutat de Tarragona com arreu de la Costa Daurada. Tampoc considera que s'hagi de qüestionar el model en forma d'un enduriment sancionador, i reivindica la funció «informativa» dels professionals del socorrisme.
Les multes, només per a casos extrems: és cada poble qui fixa la quantitat de les sancions
Tampoc és extensiva la quantitat de les sancions per infringir la normativa de bany en tots els municipis de la demarcació: és cada municipi qui fixa les seves pròpies sancions. En el cas de Tarragona, acostumen a ser de 100 euros —tot i que amb agreujants com encarar-se a l'autoritat es poden arribar a quintuplicar—. Alguns municipis són més permissius, d'altres ho són menys. La norma general és prioritzar els avisos sense sanció econòmica pel mig.
Cunit, cansat després de cinc anys «sense efecte» en els seus advertiments, enguany tira pel dret i ha endurit la normativa:multes de fins a 1.000 euros per a qui es banyi amb bandera vermella al municipi. «És important prendre consciència de la importància de la seguretat i respectar la figura dels socorristes i les banderes vermelles», demana Núñez.
«No les posem per caprici, sinó per què es donen unes condicions de vent, d'onades, de brutícia arrossegada per tempestes i d'inseguretat, en definitiva, que justifiquen la prohibició temporal», raona. «Entenem perfectament que tothom vol gaudir de la platja, però cal fer-ho sempre sota paràmetres de seguretat», demana el responsable tarragoní.