Primer pla d'una tortuga careta que ha nascut a la platja de la Pineda, a Vila-seca.

Neixen les vuit primeres tortugues babaues de Vila-seca

Els animals descansen, sota control, en una incubadora

Neixen les vuit primerestortugues babaues de  Vila-seca. Després d'una temporada en què han proliferat les visites d'aquesta espècie de tortuga per pondre els  ous en diverses platges de Tarragona, també a Vila-seca; avui 7 de setembre ja han nascut els primers exemplars del municipi. Tal com ha anunciat l'alcalde de Vila-seca,  Pere Segura, a través del seu compte de Facebook, les vuit primeres tortugues han nascut avui, despertant l'alegria entre els habitants. «Benvingudes a Vila-seca!» els hi ha dirigit l'alcalde.

Les cries han nascut immadures, amb 55 dies d'incubació, i les han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM per tal de criar-les en captivitat fins que assoleixin un pes i dimensió adequats per ser alliberades al mar. La mare va pondre 141 ous a mitjan de juliol a la platja de la Pineda, que ara comencen a eclosionar, i 15 dies després va fer un segon niu a la mateixa platja, amb 74 ous més, que encara s'estan covant. Ambdós nius es van traslladar uns metres terra endins per evitar inundacions i afavorir el bon desenvolupament dels ous.

Entre les quatre i les sis de la matinada han nascut vuit tortuguetes, i cap a un quart i cinc de nou del matí, una altra. Els voluntaris que vigilaven el niu han donat avís als tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat i del CRAM, que les han examinat per determinar el seu pes (entre 16 i 17 grams), la seva dimensió (uns 4 centímetres), estat de mobilitat i de maduresa. Totes han nascut immadures, atès que es calcula que els quedaven encara uns cinc dies d'incubació. És molt probable que els animals avancessin el seu naixement en percebre el canvi de temps, amb pluges i descens de les temperatures.

Per aquest mateix motiu, tot i que les tortugues solen néixer de nit, no es descarta que eclosionin també al llarg d'aquest dilluns. Atès que la predicció meteorològica preveu més pluges, els tècnics valoraran la possibilitat d'obrir el niu dimarts per ajudar les cries que quedin per néixer. El niu es troba vigilat en tot moment per tècnics dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat, voluntaris del Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i policia local de Vila-seca.

En cas que els animals trobats fossin massa immadurs, es podrien traslladar uns dies a incubadora per donar-los un marge i, posteriorment, la majoria s'alliberarien a Vila-seca els propers dies.

Al vídeo  adjuntat es mostren els vuit nous exemplars, als quals se'ls hi ha marcat la closca amb el número per fer-ne el posterior seguiment. Segons ha detallat Segura, els nounats es troben ara en una  incubadora, controlades pel Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM).