Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una senyal d'inundacions a la platja de la desembocadura de la riera d'Alforja, a Cambrils.

La neteja del litoral de la Costa Daurada continua un mes després dels aiguats

Algunes zones del litoral de Cambrils i Salou encara presenten destrosses i grans acumulacions de canyes arrossegades per la llevantada del passat 22 d'octubre

Imatge d'una senyal d'inundacions a la platja de la desembocadura de la riera d'Alforja, a Cambrils.
Un senyal caigut a la platja de la desembocadura de la riera d'Alforja, a Cambrils, un mes després dels aiguats. | I. Alcalá

Ja ha passat un mes des dels impactants aiguats del 22 d'octubre. La gota freda que va assolar el Camp de Tarragona i especialment la Conca de Barberà, va deixar la seva petjada també a la Costa Daurada. Municipis com Cambrils, Salou i Vila-seca van viure una nit d'angoixa que es va saldar amb nombrosos danys materials  als carrers, carreteres i camins, però també en el seu litoral.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'endemà del temporal, les platges es van llevar com autèntics abocadors de restes de tota mena que va arrossegar la força de l'aigua des del Francolí, les rieres, barrancs i el mateix mar. Des d'aleshores, els serveis de neteja estan treballant per tal de tornar a la normalitat els espais afectats. Avui, després de 30 dies, la postal continua sent la mateixa en algunes zones de la costa.

La neteja implica ajuntaments, Generalitat i Estat i suma la col·laboració ciutadana

Els ajuntaments van dedicar els esforços inicials a restablir l'ordre als carrers al més aviat possible. Pel que fa a la neteja de platges, la responsabilitat es reparteix entre tres administracions, municipis, Generalitat i Estat. Brigades i serveis de neteja municipals, la direcció de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica i l'Agència Catalana de l'Aigua, en el cas de les rieres i barrancs, se n'han càrrec. La ciutadania també s'ha sumat a aquesta feina amb diverses accions de voluntariat que han servit per accelerar la retirada de deixalles.

Imatge de la Cala Crancs de Salou plena de canyes.
A les cales de Cap Salou on no poden accedir les màquines, com a Cala Crancs, s'han amuntegat les canyes a l'espera de retirar-les. | I. Alcalá

Amb més de 14 quilòmetres de costa, els treballs de neteja han desbordat Salou. El gran volum d’aportacions de canyes i troncs del riu Francolí va afectar tota la línia litoral des de Cala Crancs fins a la platja de Llevant, mentre que a la platja de Ponent es van escampar les canyes que van arribar arrossegades per les aigües del barranc de Barenys. Ara per ara,  les dues platges més grans, Llevant i Ponent, són totalment netes, mentre que la resta de cales encara presenten canyes i altres restes vegetals.

El regidor de Manteniment de Platges de l’Ajuntament de Salou, Pedro Madrona,  explica que des del mateix 23 d'octubre es va començar a netejar per la platja de Ponent i el barranc de Barenys. Així mateix, l'endemà del temporal, a la tarda, la regidoria va contactar amb Costes i es va procedir a la neteja de la platja de Llevant, amb la intenció de continuar per Capellans, Llenguadets, platja Llarga i totes les platges fins arribar a Cala Crancs.

Imatge d'una màquina treballant en una esllavissada a la sortida de l'A-7 de Cambrils-Montbrió.
Una màquina treballava aquest dijous, 21 de novembre, en l'esllavissada que es va produir en un lateral de la sortida de l'A7 de Cambrils-Montbrió, al costat de la Cooperativa. | I. Alcalá

Canyes amuntegades a Cap Salou a l'espera de retirar-les i eliminar-les

Tot i això, en zones de difícil accés com la platja Llarga o les cales de Cap Salou, la maquinària pesada no pot accedir i la retirada de deixalles s'ha de fer amb maquinària lleugera o manualment. En aquests casos, el que s'ha fet és amuntegar les canyes, a l'espera de poder retirar-les. Segons Madrona, el que es va decidir és buscar un indret apropiat per deixar les canyes per, posteriorment, procedir a eliminar-les definitivament.

Fonts municipals assenyalen que encara estan en converses amb la Generalitat per determinar quina és la fórmula més apropiada per a l'eliminació d'aquestes restes. Cal dir que les canyes no es poden reciclar perquè estan brutes i no és matèria orgànica que pot tenir una utilitat, ja que hi ha sal. Per tant, s’haurien de cremar.

Des del consistori expliquen que  l'ACA s'ha compromès a eliminar de forma definitiva totes les canyes extretes de les platges de Salou. Així es va acordar en una reunió que van mantenir al Consell Comarcal del Tarragonès on va assistir el Govern central i part de la Generalitat. Així mateix, l'ACA va engegar una neteja amb maquinària pesant al barranc de Barenys l'endemà dels aiguats i encara hi treballa.

Imatge d'una passera de fusta ensorrada a la platja del Cavet de Cambrils.

Aquest accés a la platja del Cavet, a Cambrils, continua tancat després que s'ensorrés la passera de fusta. | I. Alcalá

A Cambrils, els principals problemes derivats de les pluges caigudes el 22 d'octubre a la nit es van concentrar a les lleres de les rieres i barrancs que desemboquen a la ciutat. L'Ajuntament ja ha xifrat en més d'1 milió d'euros el cost que tindran les tasques de neteja i les obres necessàries per refer tots els danys ocasionats per la força de l'aigua arran del temporal de fa un mes. A poc a poc, les acumulacions de canyes i troncs s'han anat pal·liant al llarg dels 9 km de platges que té el municipi.

Tot i això,  la brutícia encara és molt present en determinades àrees, sobretot a les desembocadures de les rieres i barrancs. En el cas de la riera d'Alforja, que va estar a punt de desbordar-se aquella nit, la platja que hi ha a la seva desembocadura és una de les que presenta encara més afectacions. Així mateix, encara hi ha pendents diverses actuacions per arranjar desperfectes en el mobiliari de platja.

L'ACA continua amb la retirada d'arbres i canyes a les lleres de rieres i barrancs

El regidor de Serveis, Lluís Abella, explica que «després dels aiguats tot just venia el pont de Tots Sants i vam fer un esforç per tenir el tema de platges en marxa. La resta, que no era situació d'emergència, s'hi està treballant actualment».

En aquest sentit, és l'ACA l'organisme que s'està encarregant de retirar els arbres i les runes que van quedar a les rieres, «netejant sobretot els ulls dels ponts perquè si torna a ploure, no passi res», manifesta el regidor, que demana «urgentment» que s'actui a les rieres de Riudoms i Maspujols «perquè es netegi com a mínim fins al pont de l'antiga N-340 i es faci el treball preventiu i de neteja necessari».

La previsió, avança, és que la pròxima setmana es retiri la passarel·la de vianants que es va ensorrar amb la crescuda de la riera d'Alforja. Així mateix, està pendent també l'arranjament dels murets de contenció de la riera, que van quedar molt malmesos després del 22 d'octubre. En un altre dels punts crítics, el barranc de la Mare de Deú del Camí, on es va trencar la canalització i un col·lector d'aigües residuals, també s'hi ha començat a treballar ara. «Anem de més urgent a menys», explica el regidor responsable.

La platja de la Pineda recupera la normalitat en una setmana

On sí que es va recuperar la normalitat en poc temps és a la platja de la Pineda. El nucli marítim de Vila-seca va rebre de ple l'impacte de la llevantada de fa un mes i la seva platja va quedar totalment devastada. La sorra va desaparèixer completament en molts trams i l'endemà l'aigua arribava fins al passeig. La platja va quedar plena de canyes i altres restes vegetals arrossegades per les rieres i el riu Francolí, així com molta brossa que va quedar escampada després dels aiguats.

Operaris retiren un tronc de grans dimensions a la platja de la Pineda.
Una de les darreres operacions a la Pineda va ser el passat 29 d'octubre amb la retirada d'un tronc de grans dimensions que va arribar a la platja. | Ajuntament de Vila-seca

Els treballs de neteja van iniciar-se de forma manual el dia 24 d'octubre i es van donar per finalitzats una setmana després, el 30 d'octubre. Tal com informen des de l'Ajuntament de Vila-seca, en les tasques van participar treballadors del servei de neteja municipal i de la brigada municipal, així com el servei de Costes, que va aportar les màquines per a la retirada de les restes. Cal recordar que en poques setmanes començarà la construcció del tradicional Pessebre de Sorra a la platja de la Pineda.